Familie Pon rijkste boeren in Quote 500 - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Familie Pon rijkste ‘boeren’ in Quote 500

Wijnand Pon is op plek 5 de hoogst genoteerde ‘boer’ in de Quote 500 van superrijke Nederlanders.

Pon verdiende het grootste deel van zijn vermogen van €1,7 miljard met de import van auto’s, maar is ook eigenaar van een serie boerderijen. Bovendien is Pon eigenaar van Koepon, dat zuivel verwerkt en stierensperma verkoopt. Zijn motto: een goede boer creëert meerwaarde.

Op plek 2 van de denkbeeldige agrarische lijst staat Ingrid Pon, die als weduwe van Mijndert Pon grote bedrijven met vleesvee en een wijnboerderij in Argentinië heeft geërfd.

Kees Meijer van aardappelverwerker Lamb Weston Meijer vervangt zuivelaar Jaap Vreugdenhil op plek 3. De vermogens liggen met €380 miljoen en €360 miljoen dicht bij elkaar.

Rijk worden van vlees

De rijkste man in de vleeswereld is Erik van Loon, goed voor €240 miljoen, die net als een serie andere Quote 500-rijken graag deelneemt aan de Dakar rally. Hij loopt €100 miljoen voor op Aldo van der Laan, eigenaar van Zwanenberg en ex-bestuurder van F.C. Twente. Marc en Addy van Rooi bezitten volgens de ranglijst €73 miljoen.

De rijkste pluimveeman is Bert van den Brink, die rijk werd door de verkoop van Brinky – dat vooral pluimveevlees verkoopt – aan Thaise investeerders. Joop van Loon wist met €105 miljoen het meeste bijeen te sprokkelen in de eierhandel.

Zaadveredelaars

De rijkste man in de zaadveredeling is Piet Mazereeuw, wiens Enza Zaden hem €310 miljoen heeft opgeleverd. In de veredeling zijn Ben Tax, Maarten Zwaan en Anton van Doormalen goed voor meer dan €100 miljoen. Bert Barenbrug van de gelijknamige grasveredelaar blijft met €85 miljoen wat achter.

Yoram Knoop mag als CEO van ForFarmers vorig jaar €1,2 miljoen hebben verdiend, echt rijk word je toch vooral van eigenaarschap. Piet Brokking is met €110 miljoen de rijkste in veevoerland.

Beheer
WP Admin