AlgemeenNieuws

Extreme kou in VS leidt tot logistiek drama

Chicago – Een cycloon in de buurt van de Noordpool zorgt voor uitzonderlijk warm weer in Nederland, maar extreme koude in met name het noordoosten van de VS.

Temperaturen tot -35 graden Celsius leiden tot problemen bij de aanvoer van vee bij slachterijen en vertraagde verscheping van graan, zo rapporteren Amerikaanse media.

Het klinkt als de titel van een film, maar de zogeheten ‘polar vortex’ is echt en leidde ertoe dat circa de helft van de VS nu onder een lage drukgebied ligt. Aan de Oostkust liggen temperaturen tussen de -10 en -15 graden, maar in het hart van het land worden temperaturen tot -35 graden gemeten. Door een stevige wind kan de gevoelstemperatuur -50 graden bedragen.

Het betreft de meest ernstige koude sinds circa 20 jaar. Luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten naar en vanaf luchthavens in onder meer New York, Boston en Chicago. Wegen in het noorden van de staat Indiana zijn afgesloten waardoor aanvoer en afvoer van personeel, klanten en dieren bij slachterijen wordt belemmerd. Ook media in Illinois en Ohio melden het tijdelijk sluiten van varkensslachterijen.

De Illinois-rivier is nog open voor scheepsvervoer, maar ijsvorming bedreigt veel andere waterwegen naar exporthavens in het Oosten en het Zuiden. Schepen varen continu om de waterwegen open te houden. De U.S. Coast Guard, een soort nationale militaire reserve, heeft het waterverkeer op één punt zo’n 100 km ten zuidwesten van Chicago beperkt.

Analisten zijn het niet eens over de directe gevolgen van de koude op de graanmarkt. Er ligt in veel belangrijke graanstaten zoals Kansas,  Illinois en Michigan een dik pak sneeuw waardoor het gewas relatief goed beschermd wordt, maar in bijvoorbeeld Nebraska ligt weinig sneeuw. Het Amerikaanse ministerie van landbouw houdt rekening met ten minste enige schade aan de eerstvolgende graanoogst.

Melkveehouders in getroffen staten werken met meer stro om de dieren energie te geven. Ook is de toevoer van water een aandachtspunt. De zuidelijke staat Florida, de gemiddeld warmste plek in de VS, bereidt zich voor op kortstondige vriestemperaturen. Producenten van onder meer citrusvruchten spuiten water op hun fruit in de hoop dat een ijslaagje de vrucht beschermt tegen de ergste kou.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin