Foto: Michel Zoeter AlgemeenNieuws

Extra importquota voor Oekraïne

De Europese Commissie wil importquota voor Oekraïense landbouwproducten uitbreiden. Ook moet het veel eenvoudiger worden vanuit Oekraïne kunstmest en verwerkte producten naar de EU uit te voeren. Het voorstel van de Commissie betreft onder meer granen, tarwebloem, tomaten, honing en haver.

De EU stelt een extra quotum in voor jaarlijks 1,1 miljoen ton bloem, 4.000 ton haver, 7.800 ton granen, 3.000 ton honing, 5.000 ton (industrie-)tomaten en 500 ton druivensap.

Eurocommissaris Cecilia Malmström (Handel) maakte het voorstel tot concessies bekend tijdens een bezoek aan Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Volgens het Oekraïense landbouwministerie betekenen de extra quota dat het land voor circa €196 miljoen extra kan exporteren naar de EU. Oekraïne hoeft niets terug te doen.

Oekraïne blij met quota

De EU denkt dat de extra quota leiden tot €50 miljoen minder inkomsten uit importrechten, naast natuurlijk extra concurrentie op de Europese markt. Oekraïne is blij met de quota, waarover sinds de Oekraïne-EU-landbouwdialoog in juni wordt onderhandeld. Eerder sprak de EU al quota en lagere invoerrechten af met Oekraïne, in het kader van een associatieovereenkomst met politieke en economische componenten.

Oekraïne moet strijd tegen corruptie opvoeren

De Oekraïners hadden graag ook quota voor kippenvlees en varkensvlees gehad, maar dat weigerde de EU. De EU stelt ook in een verklaring dat Oekraïne de strijd tegen corruptie moet opvoeren en dat wetgeving transparanter en voorspelbaarder moeten worden. Daarnaast wil de EU dat Oekraïne de export van hout vrijgeeft en de voedselveiligheidswetgeving gebruikt als handelsbarrière.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin