Extra controle op meer koeien vlak voor peildatum - Foto: Fotopersburo Dijkstra bv RundveeNieuws

Extra controle op meer koeien vlak voor peildatum

Melkveehouders die vlak voor 2 juli 2015 hun veestapel hebben uitgebreid, kunnen extra controle verwachten van RVO.nl.

Melkveehouders die anticipeerden op de toekenning van fosfaatrechten op basis van het aantal koeien op 2 juli 2015 door meer koeien te registreren (I&R), zullen extra worden gecontroleerd. Dat laat het ministerie van Economische Zaken (EZ) weten.

Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma liet al eerder weten anticiperend gedrag van melkveehouders op de peildatum 2 juli 2015 niet te belonen. Hoe het ministerie dit wil doen, is nu bekend.

Extra controle RVO.nl

Melkveehouders die kort na 2 juli 2015 hebben gemeld dat zij hun veestapel vlak voor 2 juli 2015 hebben uitgebreid, worden extra gecontroleerd door RVO.nl. Het ministerie reageert hiermee op geruchten dat groepen melkveehouders extra vee aankochten dan wel importeerden in de aanloop naar de peildatum.

Aantal koeien fors toegenomen sinds peildatum

Sinds die peildatum is het aantal koeien in Nederland fors toegenomen. Het ministerie laat weten dat al direct bij de aankondiging van het stelsel op 2 juli 2015 is duidelijk gemaakt dat aan groei van de veestapel na deze peildatum geen rechten zullen worden toegekend. Ondernemers die na 2 juli 2015 ervoor hebben gekozen toch te groeien, hebben dit willens en wetens gedaan. De regels zijn dus helder, aldus een woordvoerder van EZ.