Export van mest groeit fors in eerste kwartaal 2025
De export van mest is in het eerste kwartaal van dit jaar fors toegenomen. Er ging bijna 1 miljoen ton mest naar het buitenland, dat is 43% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Dat blijkt uit cijfers van uitvoeringsorganisatie RVO. Het gaat om 33.302 vrachten. In de gerapporteerde mest zit 9 miljoen kilo fosfaat en ruim 10 miljoen kilo stikstof.
Belangrijkste bestemming is nog altijd Duitsland, goed voor 584.051 ton mest in het eerste kwartaal van dit jaar. De export naar Duitsland groeide bovendien het hardst, met 70%, in het eerste kwartaal. Naar België ging 132.599 ton. Dat is een stijging van 18%. Naar Frankrijk groeide de export met 17% naar 245.151 ton. Overige bestemmingen tellen nauwelijks mee.
Over het hele afgelopen jaar bedroeg de mestexport 2,71 miljoen ton, waarvan een kwart in het eerste kwartaal.
Lees verder onder de grafieken
Rundveemest snelle groeier
Veruit de grootste groei zit in de export van rundveemest. Deze bedraagt absoluut gezien een bescheiden 22.000 ton, maar dat is wel vijf keer zo veel als een jaar eerder in dezelfde periode. De meeste mest gaat de grens over in de categorie mengmest/divers. Deze grootste categorie liet een toename zien van 53% naar ruim 704.000 ton. Verder ging ruim 108.000 ton varkensmest de grens over. Ook hier is forse groei, met 28%. Aan pluimveemest is 14% meer geëxporteerd, hier komt het totaal op ruim 94.000 ton.
Import ook toegenomen
Er is in het eerste kwartaal ook meer mest ingevoerd in Nederland dan vorig jaar in dezelfde periode. Het gaat om een totaal van 184.103 ton, goed voor een toename met meer dan 50%. Vooral de invoer van varkensmest nam fors toe, met meer dan een factor vijf.
De verklaring ligt waarschijnlijk in de weersomstandigheden van het vroege voorjaar die het mogelijk maakten om overal goed mest uit te rijden. Mestimport in Nederland gebeurt veelal in grensgebieden waar akkerbouwers hun mest van over de grens halen. De mestimport door akkerbouwers groeide met 300%, terwijl er de afgelopen jaren, toen het nat was, juist een afname was op die bedrijven.