Bloemenveiling FloraHolland. Foto: ANP AlgemeenNieuws

Export sierteelt overtreft recordverwachting

In 2015 is voor €5,6 miljard aan bloemen en planten uitgevoerd. Daarmee is de exportwaarde iets hoger dan het verwachte record aangekomen. Dat blijkt uit exportstatistieken die de brancheorganisatie VGB uitgeeft.

VGB merkt op dat door wisselkoersschommelingen de verschillen per afzetland groot zijn. Zo werd de dollar steeds sterker, devalueerde China de yuan, terwijl de Braziliaanse en Russische munt door economische problemen kelderden.

Sterke decemberverkopen

Dat de exportwaarde het verwachte record oversteeg, komt deels door uitzonderlijk sterke decemberverkopen. De omzet groeide in december met 6% ten opzichte van een jaar eerder, waardoor de totale export in 2015 100 miljoen hoger uitkwam. De export profiteerde van gunstig verkoopweer en extra handelsdagen.

Goed ingespeeld op nieuwe technieken

VGB-directeur Robert Roodenburg vindt dat de sierteelt na enkele moeilijke jaren bovengemiddeld gepresteerd heeft. Volgens hem hebben telers en handelaren goed ingespeeld op nieuwe ICT-technieken een basis gelegd voor groei.

Marketing director van marktleider Dutch Flower Group Marcel Zandvliet zag de omzet met 7% toenemen. “In West-Europa is economisch herstel zichtbaar, waarvan bloemen en planten hebben geprofiteerd. Helaas met uitzondering van Duitsland.” De totale omzet van de sierteelt in Rusland daalde met een kwart.

Britten kochten 14% meer

In de 5 eurolanden van de top 10 afzetbestemmingen werd nauwelijks groei gerealiseerd en in de 5 niet-eurolanden een toename van bijna 6%. Een gemiddeld sterkere Britse pond en Amerikaanse dollar compenseerden voor de dip Rusland. Afnemers in het Verenigd Koninkrijk kochten 14% meer.

In de overige landen was in 2014 nog een krimp van 8% en in het afgelopen jaar een groei van 9%. Hierdoor steeg het marktaandeel van de overige landen een vol%punt tot 17,5%. Dit betekent een grotere spreiding van de Nederlandse bloemen- en plantenexport.

Beheer
WP Admin