Pootgoed in opslag. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Export pootgoed naar EU-landen verloopt stroever

De export van Nederlands pootgoed verloopt stroperiger dan een jaar geleden. Alleen de afzet naar Duitsland vormt daarop een uitzondering.

In maart is iets minder dan 117.000 ton pootgoed geëxporteerd naar EU-landen. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Deze hoeveelheid is 14.000 ton kleiner dan in dezelfde maand vorig jaar.

Dat betekent dat er in maart 11% minder pootgoed is afgeleverd aan EU-landen dan een jaar geleden. Daarmee is de voorsprong die de export eind februari nog had verdwenen. De totale afzet binnen de EU is nu iets kleiner dan in dezelfde periode vorig seizoen. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is de voorsprong van bijna 2% eind februari nu omgebogen in een achterstand van 4,4%.

Duitsland neemt meer pootgoed af dan België

Vooral België en Frankrijk hebben vorige maand minder pootgoed geïmporteerd. En ook Italië, Portugal en Spanje hadden minder behoefte aan Nederlands uitgangsmateriaal. De afzet naar Duitsland trekt daarentegen nog flink door. In maart importeerde Duitsland bijna 42.000 ton. De totale afzet naar dat land neemt daarmee toe tot ruim 67.000 ton. Daarmee is Duitsland nu een grotere afnemer dan België.

Vorig jaar was België de grootste afnemer van Nederlands pootgoed met uiteindelijk als enige net iets meer dan 100.000 ton. Dit seizoen is Algerije tot nog toe de grootste importeur met bijna 87.000 ton. Duitsland zal daar wel bovenuit gaan steken. De tussenstand in de pootgoedexport naar Duitsland staat per eind maart op iets meer dan 67.000 ton. Dat is de grootste hoeveelheid sinds maart 2014.

Beheer
WP Admin