Oogst van consumptieaardappelen in Drenthe, eind september 2022. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Export consumptieaardappelen naar België niet te stoppen

Export van consumptieaardappelen naar België blijft dit seizoen onverminderd groot.

In maart ging meer dan 45.000 ton naar onze zuiderburen. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

De totale export naar België nam inmiddels toe tot 321.223 ton. Maandelijks gaat er gemiddeld bijna 36.000 ton zuidwaarts. Deze hoeveelheid is 13.000 ton groter dan het gemiddelde in dezelfde periode van vorig jaar.

Nieuwe fabrieken in België voor consumptieaardappelen

De Belgische aardappelverwerkers draaien volop. Bovendien zijn er nieuwe fabrieken en verwerkingslijnen opgestart. Dat terwijl de lokale productie tegenviel als gevolg van de droogte vorig jaar. Het gevolg daarvan is dat België meer aardappelen moet importeren om in de behoefte van de fabrieken te voorzien. In Nederland was vorig jaar sprake van een goede oogst en daarom zien we nu veel meer aardappelen naar België gaan.

Lees ook: Pootgoedexport naar België loopt vlotter dan naar Duitsland

Ook meer consumptieaardappelen naar Frankrijk

De nieuwe fabrieken in België zijn zo geplaatst dat ook vanuit Frankrijk meer aardappelen kunnen worden betrokken. De Franse oogst viel echter ook tegen, zodat de stroom vanuit Frankrijk minder groot is dan vooraf gepland. Het is zelfs zo dat de Fransen dit seizoen meer aardappelen uit Nederland halen om in hun eigen grondstofbehoefte te voorzien. Tot en met maart ging ruim 40.000 ton Nederlandse aardappelen naar Frankrijk. Dat is ruim 8.500 ton meer dan in dezelfde periode van een jaar geleden volgens de cijfers van NAO.

Beheer
WP Admin