Precisiespuittechnologie ExactShot van machinefabrikant John Deere maakt gebruik van sensoren en robotica om de meststof nauwkeurig toe te dienen op zaden tijdens het planten.- Foto: John Deere MechanisatieNieuws

ExactShot van John Deere dient meststof per zaadje toe

De Amerikaanse machinefabrikant John Deere onthulde zijn precisiespuitsysteem ExactShot op de Amerikaanse elektronicabeurs CES 2023 in Las Vegas. Volgens de fabrikant stelt ExactShot boeren in staat de hoeveelheid benodigde meststoffen tijdens het zaaien met meer dan 60% te verminderen.

De ExactShot-precisiespuittechnologie van John Deere maakt gebruik van sensoren en robotica om meststof precies toe te dienen op zaden wanneer deze worden geplant. Dit vervangt het toedienen van een continue stroom meststof in de hele rij zaden.

Robot spuit exacte hoeveelheid kunstmest

Een sensor registreert wanneer elk individueel zaadje de grond in gaat. Als dit gebeurt, spuit een robot alleen de benodigde hoeveelheid kunstmest, ongeveer 0,2 ml, direct op het zaadje.

Volgens John Deere bespaart ExactShot tijdens de Amerikaanse maisoogst jaarlijks meer dan 93 miljoen liter mest. Ook voorkomt deze technologie dat verspilde meststoffen de groei van onkruid bevorderen of in nabijgelegen sloten terechtkomen.

Lees ook: Sima 2022: Europese John Deere-spuit detecteert onkruid en spuit gericht


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin