AlgemeenOpinie

Even wennen

Ik moet wel even wennen aan deze PvdA-diva. Co Verdaas had ik wel willen houden; Teeven met name en Weekers hadden vergrijpen van grotere orde en die mogen blijven zitten.

Verdaas straalde kracht uit, had realiteitsbesef en was ontvankelijk voor argumenten. Hij had voor mij alleen z’n linkse signatuur tegen en voor ons allen z’n slordige declaratiegedrag. Net alsof Rutte zo goed kan rekenen. Het is natuurlijk hypothetisch om te denken dat we met Co in de landbouw verder zouden komen dan met Sharon, gewoon omdat Co uit is. We moeten met Sharon Dijksma samen boeren, zij is de staatssecretaris.

Zij komt in de media best goed over. Nu is het nog maar de vraag hoe ze op belangrijke dossiers gaat acteren. Durft ze de diverse belangrijke zaken echt te voorzien van een eigen doordachte oplossing? Internationale handel, Europa en de toeslaggelden, natuurontwikkeling, agrarische productie, kringloop, high tech of Ot en Sien, onderwijs en innovatie, ganzen en niet te vergeten: mest. Op tal van deze dossiers heeft zij goede adviseurs en voert ze vele gesprekken. Ze heeft al veel geleerd van onze sector, gezien haar achtergrond is ze geen ingewijde. Soms is dat een plus, vaak een min. Sharon Dijksma heeft als politica deze job gekregen vanwege haar plichtsgetrouwe gedrag binnen haar partij. En dat geeft mij enigszins de vrees dat PvdA-opvattingen bij haar een overheersende invloed hebben, naast dat ze open staat voor relevante adviezen uit haar naaste omgeving.

De kunst voor Dijksma is de experts goed te beluisteren en daarmee beleid te maken waarmee ze ook haar eigen partij redelijk tevreden kan houden. Hoofdpijndossier mest is daar een belangrijk voorbeeld van. De PvdA heeft al eens de kringloopwijzer willen omarmen, maar doordat dat zou kunnen inhouden dat er meer dieren kunnen komen, is het afgeschoten. Haar hoofd wil wel, maar de onderbuik dicteert. Hoe zeer een groot dilemma voor deze dame. Wanneer zij echt kracht heeft, en de Nederlandse landbouw in eigen context begrijpt, zal zij voor de kringloopwijzer gaan.

Beheer
WP Admin