Foto: Penn Communicatie BoerenlevenOpinie

‘Even niet opletten en boem!’

Elk jaar gebeuren er ongelukken. Dat was vroeger al zo. Toen was het de hooizolder, nu de aftakas.

De oogst staat voor de deur. Of nou ja, hij is natuurlijk deels al begonnen, maar een aanzienlijk deel van de gewassen moet nog uit de grond of ‘van de been’, zoals we dat hier zeggen.

Oogsten is iets dat de meeste boeren graag doen. Eindelijk, na maanden troetelen, wordt duidelijk wat al die inspanningen hebben opgeleverd.

Oogsten was schatgraven

Ik herken dat wel. Toen ik met een goede vriend nog een moestuin bestierde, vergeleek ik de oogst van onze aardappelen met schatgraven. Het ging niet om bunders, het was tenslotte maar hobby. Machientjes hadden we daarom niet, het kwam aan op handmatig uitgraven. Spannend was het: hoeveel goudgele knollen zouden er boven komen? En dan het fanatieke nagraven om te kijken of we echt elke knol te pakken hadden.

Lees verder onder de foto.

Brandweeroefening bij akkerbouwer, waarbij iemand 'zogenaamd' bekneld is geraakt in een rooier. - Foto: Penn Communicatie

Brandweeroefening bij akkerbouwer, waarbij iemand ‘zogenaamd’ bekneld is geraakt in een rooier. – Foto: Penn Communicatie

Ongelukken met rooier of aftakas

Prachtig werk, en behalve flink spierpijn en gitzwarte nagels, hielden wij er verder niets aan over. Maar zo gaat het niet bij iedereen. Elk jaar weer gebeurt het dat boeren of loonwerkers met een arm of been in een rooier of aftakas terechtkomen.

Vorig jaar rapporteerde de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat er maar liefst 93 werknemers in de agrarische sector slachtoffer waren geworden van een ernstig ongeval.

Uiteraard zijn ongelukken niet typisch iets van nu. Ook vroeger gingen dingen soms vreselijk mis. Wie kent niet in eigen familie of anders wel in de buurt, mensen die vroeger door de vloer van de hooizolder zijn gezakt of die achterover kieperden terwijl ze op de ladder stonden? Het was zo gebeurd, even niet goed opletten en … boem.

Lees verder onder de foto.

Veiligheidstips uit een 'oeroud' boerenhandboek. - Foto: Margreet Welink

Veiligheidstips uit een ‘oeroud’ boerenhandboek. – Foto: Margreet Welink

In oud boerenhandboek ook al tips over veilig werken

Aandacht voor de risico’s was er wel. Zo kom ik in een stokoud boerenhandboek talloze tips tegen over werkelijk van alles en nog wat. Hoe je bijvoorbeeld de leeftijd van een paard kunt bepalen en hoe je het beste een schuur in de teer kunt zetten. Maar ook tips over veilig werken. Zo is er een paragraaf gewijd aan ‘Van de hooizolder vallen’. Dat wordt beschreven als ‘iets dat gelukkig niet tot de dagelijkse ongelukken behoort maar toch geheel uitgesloten kan worden’. Hoe? Door om het trapgat een eenvoudig hekje te maken. En, niet te vergeten, door een ladder te gebruiken die niet precies bij de zoldervloer eindigt maar er een stuk of drie treden bovenuit steekt. Dan kan ie niet wegschieten als er net iemand op staat.

Geniet van de oogst, maar houd het hoofd erbij en doe nooit, maar dan ook nooit, even iets snel-snel

Simpele tips, maar je moet er wel even om denken. Want hoe gaat dat met ongelukken? Ze zitten in de spreekwoordelijke kleine hoekjes. Je denkt: snel even dit, gauw even dat. En juist dan gaat het vaak mis.

Graag benut ik deze plaats om even heel schooljuffrouwachtig mijn vinger op te steken en te adviseren: geniet van de oogst, maar houd het hoofd er goed bij en doe nooit, maar dan ook nooit, even iets snel-snel.

Beheer
WP Admin