EuroTier 2022. Foto: Mark Pasveer PluimveeNieuws

EuroTier, pluimveehouderij pakt veel medailles

EuroTier is de internationale vakbeurs voor professionele veehouderij en biedt een uitgebreid overzicht van de laatste innovaties en oplossingen voor de rundvee-, varkens- en pluimveehouderij. De pluimveehouderij is dan ook sterk vertegenwoordigd op de beurs die 12-15 november in Hannover plaatsvindt.

Voor pluimveehouders is de World Poultry Show een belangrijk onderdeel van EuroTier. Bezoekers maken er kennis met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheid, duurzaamheid, emissiereductie, fokkerij, voeding en digitalisering. Ook zijn er op de Expert Stages interactieve lezingen over de pluimveehouderij.

Koplopers in innovatie

EuroTier waardeert innovaties met een medaille. De pluimveesector sleepte twee gouden medailles in de wacht en zeven zilveren medailles. De sector toont zich met negen van de vijfentwintig medailles van zijn meest innovatieve kant. In totaal werden 255 innovaties ingediend bij de EuroTier-jury. Prof. Heinz Bernhardt van de EuroTier Innovatiecommissie wijst op verschillende trends: AI in de veehouderij, dierenwelzijn, robotica, emissiereductie en verbetering van het stalklimaat. De volgende pluimvee-innovaties wonnen een medaille.

Rode bloedluisval, MIK International, Hal 15, Stand D26

Samen met het gerenommeerde Friedrich-Loeffler-Instituut ontwikkelde het Duitse bedrijf MIK International de Cold Plasma Mite Trap, de koude plasma bloedluisval. Dit systeem voor residuvrije bestrijding van de rode vogelmijt heeft het potentieel om chemische bestrijdingsmethoden te vervangen. De bloedluisval bestrijdt de mijten met een val waarin de mijten worden blootgesteld aan koud plasma onder atmosferische druk. Dit plasma wordt gegenereerd door een diëlektrische barrière-ontlading in een kamer, die zich bevindt tussen een positief oplaadbare elektrode bedekt met een diëlektricum en een geaarde elektrode. De mijtenvallen worden onder de zitstokken bevestigd en zijn voorzien van een automatisch reinigingssysteem dat de dode mijten uit de val duwt.


Geautomatiseerde vaccinatie-robot, Agri Advanced Technologies, Hal 17, Stand B20

Verbetering van de vaccinatiekwaliteit en vermindering van stress bij vogels zijn de belangrijkste voordelen van de nieuwe Vaccybot van het Duitse bedrijf Agri Advanced Technologies. Deze volledig automatische vaccinatie-robot voor de pluimveehouderij heeft het potentieel om handmatige vaccinatie met naalden, tot nu toe de standaard en ook foutgevoelig, te vervangen. De procedure betekent minder stress voor de dieren, een hogere vaccinatiekwaliteit, verbeterde diergezondheid en een aanzienlijke vermindering van de werklast van de pluimveehouder. Het systeem maakt een gelijktijdige en precieze injectie van maximaal 6 verschillende vaccins mogelijk met grote snelheid.


Exoskelet voor hogedrukreiniging, Aufratech, Hal 24, A23 

Het Franse bedrijf Aufratech ontwikkelde een exoskelet voor hogedrukreiniging om fysiek ongemak te verminderen: de Exon Dual en de Exon Mini. Een lichtgewicht, verstelbaar en comfortabel buisvormig chassis en bijbehorend harnas zorgt voor voordelen bij de verdeling van het gewicht van de lans over de schouders, aangezien de reactiekrachten van de reinigingslans worden overgebracht naar de romp. Het is ook mogelijk om de toevoerslang aan de taille te bevestigen. Een bedieningsmodule, met twee handgrepen voor beide handen, die voor de gebruiker is gepositioneerd, zorgt voor een lage trekkracht.


Elektronenstraal sterilisatie van broedeieren, Agri Advanced Technologies, Hal 12, stand B20 

De Eggytizer van – opnieuw – Agri Advanced Technologies gebruikt sterilisatie-technologie op basis van elektronenstraling om broedeieren te desinfecteren. Zo verbeteren de desinfectieprestaties en vermindert het gebruik van chemische middelen. Deze wijze van sterilisatie met versnelde elektronen zorgt voor een diepere penetratie in de eierschaal dan conventionele behandelingen met UV of ozon en garandeert betere desinfectieresultaten, een verbeterde diergezondheid en levert economisch voordeel op. De eerste tests beloven ook betere broedresultaten.


Touwverwijderaar voor balen, Betebe, Hal 12, Stand F26 

In verschillende veehouderijsystemen, van diepstrooiselstallen voor koeien tot eendenhokken, hebben automatische toedieningssystemen van strooisel één probleem: touw moet handmatig van een strobaal worden verwijderd, voordat die in het stroverdeelsysteem kan worden gevoerd. Dankzij de automatische touwverwijdering bespaart de Betebe Straw Express tijd. Dankzij een baalmagazijn voor maximaal twaalf vierkante balen zorgt die voor meer flexibiliteit in werktijden en een verbeterde werkkwaliteit in ligboxen, hellende vloeren of diepstrooiselschuren.


Reinigingsrobot voor volièresystemen, Big Dutchman, Hal 17, stand D20 

Het wassen van volièrestallen in de leghennenhouderij is een uitdaging op verschillende niveaus vanwege complexe hoeksystemen. Bij de tot nu toe gebruikte handmatige reinigingsmethode zijn sommige delen moeilijk bereikbaar, wat leidt tot een hoge werkdruk en reinigingsresultaten die niet altijd bevredigend zijn. De Sharky 430-wasrobot van het Duitse bedrijf Big Dutchman maakt volledig automatische reiniging van volièresystemen in opfok- en leghennenstallen mogelijk. Ook op plaatsen die moeilijk toegankelijk zijn bij handmatige reiniging.


Semi-automatische vaccinatie, Big Dutchman, Hal 17, stand D20 

De semi-automatische MultiVacc-vaccinatiemachine van opnieuw Big Dutchman kan tegelijkertijd vier borstvaccinaties en één vleugelvaccinatie toedienen aan een dier, dat op diervriendelijke wijze tegen de machine wordt gehouden, wat een verbeterde vaccinatieveiligheid als resultaat heeft en tegelijk stress vermindert. Vaccinatie, die tot nu toe meestal handmatig werd uitgevoerd door middel van intramusculaire injectie met hypodermische naalden, bezorgt de dieren aanzienlijke stress. Bovendien voorkomt MultiVacc het risico van overdracht van ziekteverwekkers of afgebroken naalden in de dieren, en vervolgens in het vlees, wat pijn kan veroorzaken.


Geslachtsbepaling, Omegga, Hal 17, stand H18

Het OmeggaOne-systeem herkent het geslacht van het embryo in het ei aanzienlijk eerder dan voorheen en zonder ingrepen in het ei, wat de embryonale ontwikkeling van de kuikens zou kunnen beïnvloeden. Omegga heeft de technologie voor geslachtsbepaling van leghenkuikens in het ei (in ovo) aanzienlijk verbeterd door gebruik te maken van niet-invasieve en kostenefficiënte (AI-ondersteunde) spectroscopie. Het nieuw ontwikkelde systeem herkent het geslacht tot op de zevende dag van de incubatie. Er is geen chemische of fysieke ingreep in het ei nodig en de embryonale ontwikkeling van de kuikens wordt daarom niet beïnvloed.


Holistisch systeem voor ongediertebestrijding, MS Schippers, Hal 11, A11 

HyCare Digital van MS Schippers uit Nederland is een holistisch systeem voor ongediertebestrijding op boerderijen zonder het gebruik van rodenticiden. Dit systeem combineert natuurlijke methoden voor het afschrikken van ongedierte, zoals het koloniseren van roofdieren en habitatbeheer, met digitale bewaking en valsystemen. De afzonderlijke bewakingspunten en vallen kunnen worden gecontroleerd via een app. De app meldt waarnemingen rechtstreeks aan de smartphone van de producent, zodat die kan reageren. Ook het activeren van vallen wordt gemeld, zodat ze snel kunnen worden gecontroleerd en opnieuw geactiveerd. De bestrijdingsmaatregelen worden gedocumenteerd.

Mede-auteur Vincent ter Beek. Dit artikel is eerder gepubliceerd op Poultry World, mediapartner van Boerderij.