Foto: ANP AlgemeenNieuws

Europese Commissie stelt extra steun voor boeren voor

EU-landen kunnen boeren en kleine voedingsbedrijven extra steun bieden als het aan de Europese Commissie ligt. Zij mogen boerenbedrijven dit jaar eenmalig € 5.000 uitkeren uit het EU-fonds voor plattelandsontwikkeling. Voor kleine en middelgrote voedselverwerkende bedrijven gaat het om € 50.000.

De maatregel moet de druk verlichten van de coronacrisis waar veel boerenbedrijven last van hebben. De lidstaten en het Europees Parlement moeten er nog wel mee instemmen.

De Europese Commissie kwam eerder al met tijdelijke steunmaatregelen voor onder meer sierteelt, zuivel, vlees, groenten en fruit. Hiermee wordt het mogelijk om boter, kaas, magere melkpoeder en rund-, schapen- en geitenvlees tot zes maanden op te slaan in koelhuizen.

Toekomstige productie en prijzen stabiliseren

De zuivelsector krijgt toestemming afspraken te maken over de omvang van de productie, terwijl er een opkoopregeling komt voor bloemen en aardappelen. Het lagere marktaanbod van deze producten moet de toekomstige productie en prijzen stabiliseren. EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski heeft er vertrouwen in dat de maatregelen ‘tastbare steun en snel enige stabiliteit’ zullen bieden aan de sector.

Lees ook: EU rekent op zelfcorrigerend vermogen kalversector

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Beheer
WP Admin