De recente toename van graanexporten uit Rusland naar de EU verhoogt het risico dat Moskou de Europese markt overspoelt met goedkoop graan, wat eerdere verstoringspogingen van de Europese economie in herinnering roept. – Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

EU voert verlammende importheffingen in voor Russisch graan

De Europese Unie voert per 1 juli hoge importheffingen in op graan uit Rusland en Belarus. Deze heffingen moeten voorkomen dat Rusland goedkope graanexporten inzet om de Europese markt te verstoren en inkomsten gebruikt voor de oorlog tegen Oekraïne.

De Europese Unie voert onbetaalbaar hoge importheffingen in voor graan uit Rusland en Belarus, een nauwe bondgenoot van Rusland. Dat kost Rusland inkomsten die het anders zou kunnen besteden aan de oorlog tegen Oekraïne. De heffingen moeten ook voorkomen dat het Kremlin de kans krijgt om de Europese markt te ontwrichten. Het wordt moeilijker voor Rusland om gestolen Oekraïens graan te slijten, zeggen de EU-lidstaten.

Russische graanexport baart EU zorgen

Rusland kon tot dusver zonder noemenswaardige heffingen graan naar de EU exporteren. De export nam de laatste tijd flink toe, waardoor het gevaar groeide dat Moskou de unie zou overspoelen met goedkoop graan, zeggen EU-ambtenaren. Rusland heeft eerder geprobeerd de Europese economie te verstoren. De invoer van goedkope landbouwproducten uit Oekraïne leidde het afgelopen jaar al tot veel onrust onder met name Oost-Europese boeren.

De heffing op granen, oliezaden en bietenpulp komt volgens EU-ambtenaren neer op een prijsverhoging met zo’n 40 tot 50%. Dat zal de invoer in de praktijk stilleggen, is de verwachting. De heffingen gaan 1 juli in.

Rusland verdiende vorig jaar €1,3 miljard aan graanexport naar Europa

Rusland verdient flink aan het graan dat het aan Europa verkoopt. De 4 miljoen ton van vorig jaar leverde €1,3 miljard op, becijfert de Europese Commissie.

Europeanen hoeven niet te vrezen voor duurder brood en andere voedingswaren, stelt de commissie. De import uit Rusland en Belarus is hooguit goed voor 1% van wat Europeanen verbruiken. Graan dat via Europa naar de rest van de wereld gaat, bijvoorbeeld via de Rotterdamse haven, voelt niets van de heffingen.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Beheer
WP Admin