Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

EU-varkensvlees en -melkpoeder sterk in trek

De waarde van de Europese agri-export lag tussen juni 2016 en mei 2017 bijna 3% hoger dan in dezelfde periode in 2016.

De EU heeft in de periode juni 2016/mei 2017 voor ruim € 131 miljard aan agrarische producten geëxporteerd. Dat was 2,6% meer dan in dezelfde periode een seizoen eerder. In mei lag de EU-uitvoer zelfs 9% hoger dan in diezelfde maand in 2016. Vooral de export naar de VS, China, Japan, Hong Kong, Rusland en Zuid-Korea nam sterk toe. De mei-import nam ook fors toe (met 13%), maar onderaan de streep was er € 675 miljoen meer export. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Melkpoederproductie grootste stijging

Varkensvlees was – ondanks een dipje in het voorjaar van 2017 – afgelopen seizoen een van de sterkhouders. Tussen juni en mei nam de export van dit product met 17% toe. Melkpoeder noteerde zelfs een nog hogere stijging. Van dit product nam de uitvoer het sterkst toe van alle agrarische producten.

Volgens de Europese Commissie zal het recent gesloten agrihandelsakkoord tussen de EU en Japan een van de succesvolste ooit worden, in de landbouw. De EU is op dit moment de vierde agrihandelspartner voor Japan, maar de Europese Commissie voorziet een nummer 1-positie. Vooral op het vlak van varkensvlees en kaas.

Beheer
WP Admin