Voor de Europese veevoerindustrie is Oekraïne een belangrijke leverancier van mais. Foto: Bart Nijs AkkerbouwNieuws

EU raamt kwart minder mais in Oekraïne

De Europese Commissie schat de korrelmaisproductie in Oekraïne op 32 miljoen ton.

Dat is 24% minder dan vorig jaar en 5% onder het 5-jarig gemiddelde. Voor de Europese veevoerindustrie is Oekraïne een belangrijke leverancier van mais. De hectareopbrengsten van mais zijn bovengemiddeld (+4% ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde), maar blijven 8% onder het niveau van vorig jaar. Belangrijker is dat het areaal met 17% is gedaald vergeleken met vorig jaar. Vergeleken met het 5-jarig gemiddelde is de teelt met 9% gekrompen naar 4,5 miljoen hectare.

Noord- en Oost-Oekraïne

In de noordelijke en oostelijke provincies zoals Tsernihiv, Soemy, Poltava en Charkov is de teruggang van het areaal het grootst. En hoewel de hectare-opbrengsten in die regio’s in het algemeen hoger uitvallen, daalt daar de productie. Poltavana is de provincie met de meeste mais; 529.000 hectare dit jaar (-18% ten opzichte van 2021). Opbrengsten die ruim 10% hoger uitvallen. resulteren naar verwachting in een oogst die met iets minder dan 4 miljoen ton 9% lager uitvalt dan vorig jaar.

Tarwe-opbrengsten lager

De tarweproductie in Oekraïne wordt geraamd op 26,24 miljoen ton. Dat is 18% minder dan vorig jaar en 4% onder het 5-jarig gemiddelde. De daling is vooral het gevolg van lagere opbrengsten. Vooral in het Zuiden en Westen hadden de gewassen te lijden onder langdurige neerslagtekorten. In het midden en noorden van het land werden juist hogere opbrengsten gerealiseerd, omdat daar op tijd regen viel. Relatief hoge temperaturen in het Oosten deden niet al te veel schade aan het gewas.

Volledig MARS-rapport gewijd aan Oekraïne

De gewasmonitoringscommissie JRC heeft dit keer een volledig MARS-rapport gewijd Oekraïne. Op grond van regionale prognoses denkt men dat 22% van de zachte tarwe in gebieden is geteeld, waar de oogstwerkzaamheden het meest hadden te lijden van de oorlog in het land. Bij gerst gaat het om 20% van het areaal. Korrelmais (4%), koolzaad (13%), zonnebloemen (10%) en soja (7%) worden minder geteeld in de gebieden waar de oorlog het hevigst is. In deze regio’s is het te verwachten dat de productie van deze gewassen lager uitvalt als gevolg van de strijd tussen Oekraïne en Rusland.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin