Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

EU-parlement wil scherper toezicht diertransport

Europese lidstaten moeten de bestaande regels voor diertransport beter handhaven; overtreding van de transportregels moeten harder worden aangepakt. Dat stelt de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Met de uitspraak van de landbouwcommissie wordt een eerdere uitspraak van het Europees Parlement (uit 2012) aangehaald en nog eens benadrukt. Volgens leden van de landbouwcommissie heeft een aantal lidstaten de Europese regelgeving voor diertransport nauwelijks in de praktijk gebracht.

Als het aan sommige leden van de landbouwcommissie ligt, zou de Europese Commissie tegen lidstaten die de Europese wetgeving niet toepassen mogen optreden. In de resolutie roept het parlement op om diertransporten te volgen via gps-systemen. Om de transportsector aan de regels te houden en dieren te beschermen, zouden meer onaangekondigde en risico-gebaseerde controles moeten worden gehouden, vindt de landbouwcommissie. Bij overtredingen zouden alle lidstaten op de route moeten worden geïnformeerd. Overtreders zouden moeten worden gestraft door het intrekken van de transportvergunning.

De resolutie van de landbouwcommissie komt nog in het voltallige parlement ter stemming. Daarna heeft de resolutie geen kracht van wet, het is een nadrukkelijke oproep aan de Europese Commissie en de lidstaten.

Beheer
WP Admin