EU-parlement: toelating glyfosaat niet verlengen AlgemeenNieuws

EU-parlement: toelating glyfosaat niet verlengen

De milieucommissie van het Europees Parlement vindt dat de onkruidbestrijder glyfosaat geen hernieuwde toelating moet krijgen.

De parlementscommissie roept de Europese Commissie op om alle gegevens te openbaren, op basis waarvan de Europese Voedselveiligheidsautoriteit Efsa heeft geadviseerd om de toelating te verlengen. Het voltallige Europees parlement zal in april in over het voorstel stemmen.

Glyfosaat

De toelating van glyfosaat loopt deze zomer af. De parlementaire milieucommissie stemde in grote meerderheid (36 voor, 6 tegen, 18 onthoudingen) tegen hernieuwde toelating. De Europese Commissie staat op het punt om de onkruidbestrijder (vooral onder de merknaam Roundup) een hernieuwde toelating te geven. Vorige week besloot een ambtelijk comité van de lidstaten om de beslissing vooruit te schuiven. Een meerderheid van de parlementaire commissie vindt dat er te veel wetenschappelijk onzekerheid is om nu de toelating te hernieuwen.

Compromis

De Nederlandse Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren), die vorig jaar ook al een verbod op glyfosaat bepleitte, reageerde verheugd op de aanbeveling van de milieucommissie, waarvan ze overigens geen deel uitmaakt. De VVD’er Jan Huitema stemde tegen het voorstel, hij wil behoud van het middel. Huitema zegt dat de komende drie weken gebruikt worden om tot een compromis te komen. De christen-democratische fractie is in meerderheid tegen een verbod, maar onthield zich van stemming.

Beheer
WP Admin