De Europese Commissie wil het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen fors terugdringen inclusief een verbod op het gebruik in kwetsbare gebieden. - Foto: Van Assendelft Fotografie AlgemeenNieuws

EU-parlement: plan tegen gewasbeschermingsmiddel moet van tafel

De landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft weinig op met de plannen van Europees Commissaris Stella Kyriakides voor drastisch inperken van het gebruik van gewasbeschermingsmiddel.

De Nederlandse Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bert-Jan Ruissen (SGP) roepen de Europese Commissie op de plannen geheel in te trekken. “Als dit voorstel niet van tafel gaat, krijgen we écht een crisis in Europa”, aldus Schreijer-Pierik in discussie met Kyriakides.

Verbod in kwetsbare gebieden

De Europese Commissie wil het gebruik van gewasbeschermingsmiddel fors terugdringen inclusief een verbod op het gebruik in kwetsbare gebieden. Op dat laatste punt is Kyriakides al terug gekomen op haar schreden. Zij is niet langer van plan om alle nitraatgevoelige gebieden als kwetsbare gebieden aan te wijzen, waar geen middelen gebruikt mogen worden. Maar hoe ze daar dan wel mee omgaat is nog niet duidelijk.

Lees ook: EU-plannen gewasbescherming laten lidstaten huiveren

De Europees Commissaris suggereerde in debat met het Europees Parlement dat ze onderscheid wil maken tussen zogenoemde ‘landbouwzones’en ‘zones voor het grote publiek’. In landbouwzones zou het gebruik van minder schadelijke middelen dan toegestaan blijven.

Definitie en omvang ‘gevoelige gebieden’

De Europese Commissie heeft de afgelopen dagen een zogenoemd non-paper op tafel gelegd waarin verschillende opties worden genoemd voor de definitie en de omvang van de gevoelige gebieden. Dat stuk is geen formeel voorstel, maar een document dat richting kan geven aan de discussie.

Kyriakides heeft wel in de gaten dat de voorstellen voor een beperking op gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die ze op tafel heeft gelegd de eindstreep niet kunnen halen in de huidige vorm. Zowel bij de lidstaten als in het Europees Parlement is er grote weerstand. “Mijn voorstellen zijn niet in steen gebeiteld”, zei Kyriakides tegen de Europarlementariërs. “We moeten in dialoog zijn en met verbeteringsvoorstellen komen.”

Ruissen: klare wijn schenken

Wat Europarlementariër Ruissen betreft gaat Kyriakides klare wijn schenken. Wat hem betreft gaat in elk geval het deel over het verbod op gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in gevoelige gebieden van tafel.

Een van de weinige Europarlementariërs die Kyrakides voluit steunt is Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). Zij begrijpt niet dat haar collega’s zich nu beroepen op het argument dat de voedselzekerheid in gevaar kan komen en dan refereren aan de oorlog in Oekraïne. “Nu wordt de oorlog in Oekraïne aangehaald, daarvoor was het de Covid-crisis en daarvoor Brexit. Maar de klimaat- en biodiversiteitscrisis gaan niet weg als de mens een nieuwe crisis veroorzaakt.”


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin