Premium
Foto: Mark Pasveer AlgemeenColumn

‘EU landbouwtelling; aantal bedrijven daalt fors’

Reacties

 1. Ja Kippen, goed he.
  Fijn dat je ’t herkent.
  Zouden meer mensen moeten doen.
  Doet me goed.
  Bedankt!

 2. Het is jammer dat het allemaal groter moet mag maar het is doodlopende weg , alleen maar meer stress en arbeid, als je met 100 koeien of 2000 vleesvarkens. 800 vleeskalveren Enzovoort , dat moet eigenlijk een goed inkomen opleveren. Als dit niet zo is dan is het verdienmodel verkeerd dit moet je niet oplossen met schaalvergroting. We laten ons oplichten door voeradviseurs en banken enzovoort. Maar je zet zelf de handtekening en dan is er nog categorie die Hebben nooit genoeg. Die kunnen beter vertrekken naar buitenland. Er zijn hier in Nederland teveel mensen en dieren. En dat is. laatste jaren volledig uit de hand gelopen Met allebei en zitten nu met problemen. Zelf altijd het bedrijf up to date gehouden. Ga elke dag met plezier te werk en wat je doet moet je goed doen.

 3. @Armer, ben het niet helemaal eens dat boeren net perse willen groeien, er zijn bedrijven bij die “nooit genoeg ” lijken te hebben, met de groeiende weerstand van de bevolking tegen de bedrijven met 10duizenden varken en kippen.

 4. Hij lokt het zelf uit beste Dijkstra.
  Als hij het nodig vindt om te kleineren, kan hij van mij nog wat leren.
  Ik voel mij gedrongen om het op te lossen met hetgeen in Deuteronomium 19:21 staat geschreven..
  Dat lijkt mij rechtvaardig.
  Kun je je daar in vinden?
  Verder vriendelijke groeten.

 5. Weinig behoefte hebben aan boeren is een kwaliteit. Dat betekent dat bv 1,5% van de bevolking de rest kan voeden zodat die anderen iets anders kunnen doen. Is iedereen boer omdat ze weinig produceren, dan heb je geen doctoren, agenten of leraren. Heel kleine boeren die stoppen is in dit voorbeeld dus niet erg: ze produceren toch al niet veel.
  Het begint pas te knijpen als er voedseltekorten komen. Dan heb je grotere bedrijven nodig of minder stoppers. In beide gevallen komt de politiek in west- europa tekort: bedrijven kunnen nauwelijks groeien en ze ziet liever minder boeren dan meer.
  Boeren moesten in het verleden groeien omdat het leven duurder wordt en de prijzen van landbouwproducten niet. Bij voedseltekorten zullen boeren hogere prijzen beuren en hoeven ze gelukkig niet te groeien. De maatschappij doet altijd of boeren graag groeien maar dat is niet waar. Boeren leven liever met 60 melkkoeien dan met 200 bij gelijk inkomen. Een grote groep burgers zullen echter moeite hebben bij die hogere voedselprijzen. Daarom begrijp ik pvda en sp niet waarom ze hun programma van minder boeren volgen. Arme mensen worden slecht voorgelicht door (linkse) partijen. Willen jullie hoge voedselprijzen of lage? Moeten we de boeren dan wegpesten of niet?

  1. Gelukkig hebben we nog onze 122miljard landbouw export farmerbn, kan er nog eens een (links) cadeautje vanaf.

 6. Uw reactie is anders ook niet erg respectvol; met”kereltje”, en” boeren kunnen niets buiten eigen erf, behalve op grote tractoren rijden” , en zo blijven we maar polariseren

 7. “loonslaven”, nogal denigrerend beste Han. Beetje meer respect kereltje.
  Als je niet zo hard hoef te rennen om de Rabo van het erf houden cq voor te blijven, hoef je niet zo hard te groeien.
  Verder kun je qua inkomsten nu beter loodgieter zijn of zoiets.
  Maar daar hoeven boeren niet aan te beginnen, want buiten het eigen erf kunnen ze niets, behalve op grote tractoren rijden dan.
  Is gebleken.

  aan de hoofdredactie:wilt u er voor zorgen, dat ze hier zich met wat meer respect naar hun consumenten en andere beroepsgroepen uitlaten?

 8. Groei van bedrijven is niet meer dan een economische wetmatigheid. het is niet alleen dat de boer meer wil verdienen om in de vaart der volkeren mee te kunnen. Hij zal moeten goeien in omzet om de stijgende kosten en de niet stijgende prijzen goed te maken. Hadden de boeren net als veel loonslaven een automatiche inflatie correctie, dan was de bedrijfsgroei minder nodig.

Beheer
WP Admin