PluimveeNieuws

EU exporteert 120 miljoen eieren naar VS

Brussel – Vanuit de Europese Unie werd in juni en juli gezamenlijk bijna 7,5 miljoen kilo breekeieren naar de Verenigde Staten geëxporteerd. Omgerekend naar eieren van 62-63 gram zou dit circa 120 miljoen eieren betreffen.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. In voorgaande maanden was de eierexport naar Amerika nagenoeg nihil.

Duitsland grootste exporteur

De grootste exporteurs binnen de EU waren Duitsland, Spanje en Portugal. Vanuit die landen ging respectievelijk 2,7 miljoen, 2 miljoen en 1,8 miljoen kilo aan eieren voor de verwerkende industrie (dus exclusief broedeieren) naar de Verenigde Staten in twee maanden tijd. Daarnaast exporteerden Frankrijk, Litouwen en Letland beperkte hoeveelheden breekeieren naar de VS. Ierland bungelt onderaan de lijst, met een totaal van 600 kilo aan eieren.

Nederland exporteerde vanaf augustus

Nederland kreeg in augustus pas toestemming voor de export van breekeieren naar de Verenigde Staten en exporteerde dan ook nog niet in de tot zover in kaart gebrachte maanden.

Wel ging er volgens het Europese statistiekbureau een kleine hoeveelheid broedeieren vanuit Nederland naar de VS in de maanden juni en juli, in totaal 47.400 kilo. Uit de EU-cijfers blijkt daarnaast dat Nederland goed was voor 362.800 kilo aan eiproducten richting VS.

Eiertekort VS vanwege vogelgriep

De Verenigde Staten kampt sinds dit voorjaar met een groot eiertekort door de vogelgriepepidemie, waardoor 42 miljoen leghennen geruimd moesten worden.

Het land, dat normaal zelf de grootste eierexporteur ter wereld is, probeert nu vooral voor de verwerkende industrie eieren te betrekken. Deze komen, mondjesmaat, onder andere uit Europa en Mexico. De eierprijzen in Noordwest-Europa lagen hierdoor afgelopen zomer hoog voor de tijd van het jaar.

In Nederland stond de NOP-notering in de zomermaanden op het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Beheer
    WP Admin