Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

EU-export tarwe stijgt naar 15,6 miljoen ton

De EU-export van zachte tarwe is dit seizoen gestegen naar ruim 15,6 miljoen ton. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Een grotere vraag naar tarwe in de wereld biedt de Europese Unie kans om dit jaar meer tarwe te exporteren. Om deze reden hebben de exporteurs in de EU tot 23 januari 3,9% meer geëxporteerd dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Gerst

De export van gerst maakt een nog grotere sprong; van dit graan is tot nog toe 13,3% meer geëxporteerd. Inmiddels is bijna 5 miljoen ton gerst uitgevoerd. De maisexport is gestegen naar bijna 3,3 miljoen ton en is daarmee veel groter dan de 1,3 miljoen ton die in dezelfde periode van vorig seizoen buiten de EU-grenzen werd afgezet.

Graanimport

De totale graanexport topt net boven de 26 miljoen ton en dat is 14% meer dan een jaar geleden. De import valt met 11,9 miljoen ton ruim 9% lager uit. Er komt met name minder mais en harde tarwe de EU binnen. De maisimport slinkt met 9,3% tot minder dan 8,9 miljoen ton. De import van harde tarwe halveert naar 875.629 ton. Aan zachte tarwe komt er 4,7% meer binnen in de EU. Deze hoeveelheid bedraagt 1,5 miljoen ton.

Russische export

Rusland exporteerde tot 20 januari al bijna 23 miljoen ton tarwe. De Russische export valt dit seizoen kleiner uit dan een jaar geleden, omdat er minder is geoogst. Daarnaast wordt de Russische export geremd door bijzonder hoge exportheffingen die de Russische overheid oplegt om de inflatie in eigen land te beteugelen.

Voor gerst en mais gelden ook hele hoge exportheffingen. En daar zien we dan ook een kleinere uitvoer. De gerstexport vanuit Rusland blijft nu steken op 2,7 miljoen ton en die van mais op 1,46 miljoen ton. De totale Russische export van graan en graanproducten is met 27,3 miljoen ton 21% kleiner dan een jaar geleden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief graanmarkt en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin