AlgemeenNieuws

EU-export groeit ondanks Russische boycot

Brussel – De Russische importstop doet Europese exporteurs van agrarische exporteurs pijn, maar de agri-en foodexporten van de EU groeien nog altijd.

Van augustus 2014 tot en met april 2015 is de export 5 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Extra omzet op China en de VS compenseerde de Russische verliezen ruimschoots. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Exporteurs in de EU hebben blijkens de cijfers even nodig gehad om te wennen aan de Russische boycot. De eerste maanden nadat de boycot is ingesteld lag de normaliter groeiende exportomzet op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Maar het groeipad werd toch weer gevonden. De exportomzet lag in de eerste vier maanden van 2015 gemiddeld bijna 10 procent boven het niveau van 2014.

€4,4 miljard extra verdiend

Het gaat om groot geld. In april kwam de exportomzet uit op €11 miljard en dat is ruim €1 miljard meer dan een jaar eerder. Van augustus tot en met april is bijna €4,4 miljard meer verdiend. Daarmee is niet gezegd dat de Russische importstop geen effect heeft gehad. De export naar Rusland lag in april 46 procent lager. Van augustus tot en met april is €3,6 miljard minder naar Rusland uitgevoerd. Het blijft een klap, want voor bijvoorbeeld groente en fruit was Rusland juist een groeimarkt.

Saillant detail: Oekraïne importeerde voor €490 miljoen minder agri- en foodproducten uit de EU. De EU steunt Oekraïne in haar strijd tegen de door Russen gesteunde rebellen in Oost-Oekraïne, en ook in haar claim dat de Krim is afgepakt. Deels is de export ingezakt door de economische crisis in Oekraïne, de lagere koers van de munt en deels omdat een deel van het land door de strijd nauwelijks kan worden bereikt.

VS en China kopen meer

De VS kocht echter voor €1,7 miljard meer aan Europese kazen, vlees, wijn etc. China en Hongkong, vooral een doorvoerhaven, kochten samen voor ruim €2,1 miljard extra. De exportomzet naar Turkije groeide ook met €555 miljoen. Zuid-Korea, waar de EU sinds enkele jaren een vrijhandelsverdrag heeft, besteedde €458 miljoen meer aan producten uit de EU, waaronder vermoedelijk veel zuivel.

Sanctieregime blijft hetzelfde

Het nieuws dat de export toch is toegenomen valt samen met het Europese besluit sancties tegen Rusland te verlengen. Naar verwachting zal Rusland als reactie daarop haar sancties tegen de agribusiness in de EU ook verlengen. Geruchten dat de Russen de boycot willen uitbreiden naar bloemen en planten zijn verstomd.

Beheer
WP Admin