<em>Foto: Heleen Smit</em> AlgemeenNieuws

EU en Mexico willen beter handelsverdrag

De EU en Mexico gaan vanaf juni onderhandelen over uitbreiding van een bestaand vrijhandelsakkoord. De bedoeling is importtarieven te schrappen of te verlagen en importquota uit te breiden.

Doel is vooral andere handelsbelemmeringen weg te nemen. Het moet ook eenvoudiger worden in elkaars gebied te investeren. Dat heeft Cecilia Malmström, Eurocommissaris voor handel, bekendgemaakt na een ontmoeting met de Mexicaanse minister van economische zaken Ildefonso Guajardo Villareal.

Mexico telt bijna 125 miljoen inwoners en geldt als een land met een gemiddeld inkomen. Het is na Brazilië de tweede grootste markt in Latijns-Amerika.

Mexicaanse importtarieven moeten fors lager

De belangenorganisatie voor agrarische handelsbedrijven, CELCAA, roept de Europese Commissie op de Mexicaanse importtarieven voor zuivel, vlees en wijn fors omlaag te krijgen. Voor kaas en melkpoeder zouden tarieven variëren van 60 tot 75%. Ook wil CELCAA dat Mexico de beschermde herkomstbenaming van de EU overneemt.

Eerdere afspraken over beschermde herkomstbenamingen uit 1997 zijn achterhaald, aldus de organisatie, omdat sindsdien veel nieuwe herkomstbenamingen zijn erkend en nu bescherming genieten. CELCAA vindt ook dat Mexico met ‘protectionistische’ sanitaire en fytosanitaire standaarden producten uit de EU tegenhoudt.

EU belangrijke exportbestemming voor Mexico

Het bestaande verdrag stamt uit 2000. Voor Mexico is de EU na de VS de belangrijkste exportbestemming. Het land voert vooral machines, elektronica en mineralen uit naar de EU, maar de afgelopen jaren is de export van groente en fruit toegenomen. Andersom zijn landbouwvolumes nog beperkt.

Beheer
WP Admin