Ook het Nederlandse mestbeleid voldoet volgens de Europese Commissie nog niet. - Foto: Ton Kastermans AlgemeenNieuws

EU daagt Spanje voor Europees Hof om nitraat

Het Spaanse mestbeleid volstaat niet om te voldoen aan de nitraatnormen voor waterkwaliteit.

De Europese Commissie daagt Spanje voor het Europese Hof van Justitie omdat het land volgens de Commissie de Europese Nitraatrichtlijn onvoldoende naleeft. Het Spaanse mestbeleid volstaat niet om te voldoen aan de nitraatnormen voor waterkwaliteit.

Nitraatuitspoeling

Spanje kreeg al eerder waarschuwingen van de Commissie. Dat heeft wel geleid tot enige vooruitgang concludeert de Commissie, maar onvoldoende. De Commissie wil onder andere dat Spanje bepaalde gebieden aanwijst als nitraatgevoelig gebied. Daarnaast doet Spanje in het hele land volgens de Commissie te weinig om nitraatuitspoeling te voorkomen.

Het is niet voor het eerst dat een land voor het Hof wordt gedaagd vanwege het niet voldoende naleven van de Nitraatrichtlijn. Meest recent stond Duitsland nog voor het hof. Ook Nederland werd zo’n 20 jaar geleden een keer voor het Hof gedaagd door de Commissie.

Ook Nederland onder de loep

De Europese Commissie is momenteel ook kritisch over het mestbeleid in een aantal andere landen. Van Italië, België en Duitsland staan nog ‘zaken open’, nadat zij eerder al formele waarschuwingen kregen. In een recente rapportage noemt de Commissie ook Nederland als één van de landen die dringend extra maatregelen moet nemen om de doelstellingen uit de Nitraatrichtlijn te realiseren. Daarnaast geldt dit ook voor België, Duitsland, Luxemburg, Spanje en Tsjechië.

Landbouwminister Carola Schouten meldde in december dat de Europese Commissie het voorgenomen Nederlands mestbeleid voor de komende jaren onvoldoende vindt om Nederland opnieuw derogatie te verlenen. Dat zou betekenen dat er, ongeacht grondsoort, niet meer dan 170 kilo stikstof per hectare uit dierlijke mest zou mogen worden uitgereden. Volgens Schouten krijgt het nieuwe kabinet begin dit jaar nog een kans om de Commissie ervan te overtuigen dat hun plannen er wél toe gaan leiden dat de waterkwaliteitsdoelen in Nederland behaald worden.

Reacties

 1. Zo zie je maar weer .
  Wij denken dat ze ons altijd moeten hebben .maar de realiteit is dat de meeste landen het zonder derogatie moeten doen .

  1. NZO Tjeerd gaat helemaal los op de Kaderrichtlijn Water
   Kijk je naar de inhoud van de richtlijn dan kun je Tjeerd zo het mondje dicht doen
   Kwestie van kiezen

Beheer
WP Admin