AlgemeenNieuws

EU akkoord met tariefvrije import Oekraïense producten

Brussel – EU-lidstaten hebben zich deze week in een comité voor de gemeenschappelijke markt geschaard achter voorstellen voor tariefvrije import van Oekraïense landbouwproducten. Later in april tekenen ministers van de 28 lidstaten de wetgeving die van mei tot 31 oktober onder meer een tariefvrij importquotum instelt voor 950.000 ton Oekraïense tarwe en bloem, 400.000 ton mais en 250.000 ton gerst.

Daarnaast worden twee aantrekkelijke quota ingesteld voor in totaal 40.000 ton varkensvlees. Ook wordt een quotum ingesteld voor in totaal 36.000 ton kippenvlees en 12.000 ton rundvlees. Tevens wordt een quotum afgekondigd voor 4.500 eieren en eierproducten en 11.000 ton zuivelproducten waarvan 8.000 voor melk, room en yoghurts en het overige deel voor melkpoeder en boter.

Het Europees Parlement stemde eerder in grote meerderheid voor de maatregel, die bedoeld is Oekraïne economisch een hart onder de riem te steken. Het land leidt al jaren onder corruptie en heeft onder meer een betalingsachterstand van 1,6 miljard euro bij de Russische gasleverancier Gazprom. Investeerders vermijden het land sinds Rusland met militair ingrijpen de Krim over nam.

De EU hoopt dat wanneer de regeling afloopt Oekraïne akkoord gaat met een definitief associatieverdrag waarin dezelfde tariefmaatregelen staan. De inmiddels verjaagde president Viktor Janoekovitsj zag vorig jaar op het laatste moment af van het ondertekenen van de overeenkomst, nadat Rusland in ruil hiervoor toetreding tot een douane-unie en 15 miljard dollar aan leningen had toegezegd.

Als het verdrag wordt getekend nemen quota voor granen binnen vijf jaar toe tot 1 miljoen ton voor tarwe, 650.000 ton voor mais en 350.000 ton voor gerst.

Beheer
WP Admin