Bouw van een wolfwerend hek. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Erg weinig wolvenrasters in Gelderland

Uit onderzoek blijkt dat er erg weinig wolvenrasters zijn in het wolvengebied van provincie Gelderland.

Slechts 3,5% van de percelen in Gelders wolvengebied is omheind met een raster dat voldoet aan de normen die daar voor bestaan. Dat blijkt uit een nulmeting van de Wolvencommissie Gelderland. Verder blijkt dat in geen enkel geval van wolvenschade een wolfwerend raster aanwezig was. Het Gelderse wolvengebied ligt op de Veluwe.

Uit eerder onderzoek in Friesland en Drenthe blijkt dat ook daar maar een heel klein deel van de percelen voorzien is van een wolfwerend raster. Daar ging het om 1,8%.

‘Onderschatting gevaar wolven’

Volgens de wolvencommissie schatten veehouders het gevaar van wolven voor hun vee nog altijd te laag in. Ook vinden ze de preventiemaatregelen te duur en vertrouwen ze er niet op dat die effectief zijn.

Volgens de wolvencommissie leert een wolf tijdens zijn opvoeding welke prooi bejaagd wordt. Als het dier van de ouders meekrijgt dat vee een makkelijke prooi is, zou het probleem steeds toenemen. Andersom zullen dieren van hun ouders leren dat vee niet aantrekkelijk is, als ze een flinke stroomschok hebben opgelopen.

Effectieve preventiemaatregelen

De meest effectieve preventiemaatregelen zijn volgens dit onderzoek door de wolvencommissie elektrische rasters, gaasrasters van minimaal 120 centimeter, kuddebeschermingshonden, ’s nachts ophokken, en runderen en paarden in natuurlijke kuddestructuren. Honden en ’s nachts ophokken zijn het meest effectief, maar niet altijd mogelijk.

Gelderland heeft nu drie wolvenconsulenten.

Reacties

 1. minder prooiwild en meer wolven de komende tijd zal maken dat de wolf bewoond en beweid gebied gaat opzoeken.
  Behoeft dat niet van de wolvenouders te ‘leren’, dat zit in z’n bloed.
  zal komende tijd 4x sneller gaan dan afgelopen 4 jaar.
  Daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn.
  Je vraagt je af wie er zitting hebben in de wolvencommissie.
  Ook de wolvenconsult gaat daar niks aan veranderen.
  Alleen de jager/beheerder kan dat sturen in ons drukbezette landje.

  1. Juist Evert . Als de Wolf hier uiteindelijk zijn aantal heeft berijkt dat in de natuur er overbevolking is aan wolven . Zullen ze net als de vos naar de dorpen en steden trekken . In steden leven al veel vossen . Zij vangen daar klein wild ,muizen enz. De wolf zal dit ook gaan doen . Alleen hij kan nog grotere dieren pakken als prooi . En houd mijn hart vast voor kinderen . Het kan wel verteld worden de wolf valt geen mensen aan . Maar als de wolf niets heeft is een kind ook een levend prooidier . Allemaal mooi verteld maar het zal je kind of broertje of zusje maar zijn . En er hebben jaren geen wolven meer gezeten . Hoe kan dan dat er zoveel wolven deskundigge zijn ? .Het is allemaal afwachten hoe het ontwikkeld . Maar naar mijn mening is het in een dichtbevolkt land als Nederland niet verantwoordt de wolf in heel het land zijn gang te laten gaan . En we willen open landschap hebben . Maar als we alles 2 meterhoog afmaken is landschap ook weer niet aantrekkelijk en worden natuur gebieden minder toegankelijk .

 2. als de gemeenschap/ europa b.v. zo graag wolven wil, zal er ook voor betaalt moeten worden. de wolven springen gewoon over de rasters heen.

Beheer
WP Admin