<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

EP wil handelsdeals Australië en Nieuw-Zeeland

Het Europees Parlement heeft ingestemd met onderhandelingen met Australië en Nieuw-Zeeland over vrijhandelsdeals. Voor de landbouw lijken de verdragen vooral een bedreiging.

Nieuw-Zeeland is ’s werelds grootste zuivelexporteur en een grote fruitexporteur. Australië behoort tot de grootste exporteur van rund- en schapenvlees ter wereld.

Ook Mercosur lonkt

De Europese landbouwlobby reageert niet direct enthousiast over het besluit van het Europees Parlement. Boerenkoepel Copa-Cogeca is bezorgd, omdat de EU ook dichter bij onderhandelingen komt met Mercosur, een Zuid-Amerikaans blok met onder meer agro-exporteurs Brazilië en Argentinië. Formeel onderhandelt de EU al sinds 1999 met Mercosur, maar de onderhandelingen liggen al jaren stil.

Deze week kondigden Mercosur-voorzitter Uruguay en de Franse president François Hollande aan dat de onderhandelingen weer actief worden voortgezet. De Europese vleesindustrie vreest dat een deal leidt tot veel meer Zuid-Amerikaans rund-, pluimvee- en varkensvlees in Europese schappen. Argentinië probeert ook als fruit- en zuivelexporteur terrein te winnen.

Europa slikt verlies op landbouw

Ook in het geval van Australië en Nieuw-Zeeland lijkt de EU verliezen op landbouwgebied te zullen moeten slikken. De landen hebben eenvoudigweg als exporteurs weinig anders te bieden, behalve grondstoffen. De EU hoopt verliezen op agrarisch gebied meer dan te compenseren door bijvoorbeeld meer diensten en auto’s te verkopen in de twee landen.

Australië en Nieuw-Zeeland zijn onderdeel van het Trans Pacific Partnership (TPP), een voorgestelde vrijhandelszone waar ook onder meer de VS, Canada, Japan, Vietnam en Chili onderdeel van zijn. TPP zet druk op de EU om zelf ook verdragen met TPP-deelnemers te sluiten, omdat ze anders een achterstand oploopt.

Voor Australië en Nieuw-Zeeland geldt dat hun landbouwexporteurs op achterstand worden gezet door handelsdeals die de EU sloot met onder meer Chili, Zuid-Afrika en Argentinië.

Beheer
WP Admin