Koolzaad voor biobrandstof/biodiesel in Musselkanaal (Groningen) - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

‘Energie winnen uit zon, niet uit energiegewas’

De teelt van gewassen voor biobrandstoffen is een zeer inefficiënte manier om energie vast te leggen. Het is beter om zonne-energie te gebruiken.

Dat stelde emeritus hoogleraar van Wageningen UR Rudy Rabbinge woensdag 19 april tijdens een hoorzitting bij de Tweede Kamer over biobrandstoffen.

Bij de hoorzitting ging het onder meer over de ongewenste ontwikkeling dat biobrandstoffen worden geteeld en geproduceerd ten koste van het tropisch regenwoud. Milieudefensie en Natuur en Milieu stelden dat de toepassing van sommige biobrandstoffen door die praktijken meer schade opleveren dan het gebruik van fossiele brandstoffen.

Carlo Hamelinck van onderzoeksbureau Ecofys bepleitte juist dat het gebruik van biobrandstoffen bij transport zo moeten worden gestimuleerd. “Ze zijn nodig om de uitstoot van broeikasgassen door de transportsector te verminderen”, aldus Hamelinck.

Biobrandstof uit reststoffen

Rabbinge meent dat toepassing van biobrandstoffen de uitstoot van broeikasgassen verhoogt, in plaats van verlaagt. Bovendien is het vanuit efficiënt gebruik van landbouwgewassen niet verstandig om op landbouwgrond voor biobrandstoffen te produceren. Gebruik van reststoffen uit de landbouw voor biobrandstof is wel verstandig, vindt Rabbinge.

Beheer
WP Admin