Elke dag 33.000 hectare landbouwgrond verloren - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Elke dag 33.000 hectare landbouwgrond verloren

Elke dag gaat wereldwijd 33.000 hectare aan vruchtbare landbouwgrond verloren. Jaarlijks gaat het om 12 miljoen hectare. Dat tempo is dertig keer sneller dan een halve eeuw geleden.

Dat blijkt uit cijfers van de UNCCD, het VN-agentschap dat verwoestijning bestrijdt.

“Overal ter wereld is de droogte merkbaar, maar vooral de impact ervan, de migratie, is wereldwijd voelbaar. De Afrikaanse naties zijn er het ergst aan toe”, zegt Daniel Tsegai, programmadirecteur op een internationale conferentie over droogte in Afrika, die onlangs werd gehouden in Windhoek, de hoofdstad van Namibië.

Permanent risico

“Droogte is niet langer een tijdelijk probleem. Het is een risico dat permanent aanwezig is. We moeten dus niet langer reactief zijn, maar proactief. We hebben geen crisisaanpak nodig maar risicobeleid, aldus Tsegai.

Concreet betekent dat volgens hem dat investeringen nodig zijn op het vlak van droogtemonitoring en vroege waarschuwingssystemen, een betere kennis van de kwetsbaarheid van elk land en maatregelen zoals duurzame irrigatie voor oogst en vee, een goed waterbeleid met inbegrip van hergebruik van afvalwater, en betere kennis over droogteresistente gewassen.

Beheer
WP Admin