Elke 10 jaar 40 tot 50% minder varkensbedrijven BoerenlevenAchtergrond

Elke 10 jaar 40 tot 50% minder varkensbedrijven

De varkenshouderij kende in de eerste decennia van de vorige eeuw een sterke opleving, dankzij groeiende exporten naar vooral Engeland.

Boeren in de zandprovincies gingen steeds meer ‘Londense biggen’ (geslacht gewicht 35 kilo) mesten voor de export van vers vlees. Toen daar de klad in kwam werd overgeschakeld op baconvarkens voor baconproductie. Bij lage graanprijzen eind jaren twintig nam de varkensstapel heel snel toe, maar in de crisisjaren kreeg de export harde klappen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lijken de varkens te ‘verdwijnen’. Pas in 1950 was de varkensstapel weer op peil. Goedkope importen  van veevoer via Rotterdam, hoogwaardige fokkerij, betere stallen en vakkennis waren drijvende krachten achter groei en intensivering. Als resultaat neemt het aantal bedrijven elke tien jaar met 40 tot 50 procent af.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin