Op het symposium Gezonde varkenshouderij is opdoen van kennis belangrijk. Bijpraten met collega's en zakenpartners is ook zinvol en maakt van de dag een prettige netwerkbijeenkomst. - Foto: Koos Groenewold VarkensNieuws

Eindhoven is kenniscentrum varkenssector: symposium Gezonde varkenshouderij

27 februari is het symposium Gezonde varkenshouderij in Eindhoven. Houd jezelf op de hoogte van de nieuwste inzichten en innovaties in de varkenshouderij en stel tijdens het symposium vragen over actuele thema’s in de varkenssector. Schrijf je hier in voor het symposium.

27 februari wordt een informatieve dag voor professionals in de varkenshouderij. Sprekers die stevig met hun voeten in de varkenssector staan geven presentaties tijdens het symposium Gezonde varkenshouderij.


Erik van der Hijden, managementtool FarmWise

Erik van der Hijden presenteert als eerste zijn nieuwe managementtool FarmWise. Met dit digitale hulpmiddel wordt de arbeidsinzet op het varkensbedrijf inzichtelijk, zodat de arbeidsefficiency verhoogd kan worden. Dat is belangrijk, want ruim vier van de vijf varkenshouders ervaart arbeidskrapte. Ruim een derde van de mensen die actief zijn in de stal ervaart veel werkdruk. Arbeidskrapte en werkdruk gaan ten koste van het werkplezier.

Erik van der Hijden: ‘Inzicht in arbeidsinzet en -kosten’

Harder lopen is vaak niet de oplossing, want het werk moet wel goed gebeuren. FarmWise is bedoeld om de arbeidsefficiency in beeld te brengen en die te vergelijken met andere bedrijven of locaties, en waar mogelijk die ook te verhogen. Ook geeft de tool inzicht in arbeidskosten. Die lopen tussen bedrijven uiteen van € 3,50 tot € 8,10 per afgeleverde big. Reden genoeg om de arbeidsinzet en -kosten in kaart te brengen.

Erik van der Hijden. - Foto: Bert Jansen
Erik van der Hijden. - Foto: Bert Jansen

Edwin Elshof, efficiënt werken als varkenshouder

Varkenshouder Edwin Elshof geeft een presentatie over zijn bedrijf. De speerpunten: netjes werken en met zo weinig mogelijk input varkensvlees produceren. Zijn bedrijf is nagenoeg gasloos.

Varkenshouder Edwin Elshof: ‘Schoner en efficiënter werken’

Ook daalt de voederconversie gestaag. Ten slotte investeert hij veel in personeel en het promoten van de varkenshouderij. Allemaal zaken om het bestaansrecht van de sector te verzekeren.

Edwin Elshof. - Foto: Anne van der Woude
Edwin Elshof. - Foto: Anne van der Woude

Jan Roefs, de situatie op de mestmarkt

De derde spreker is Jan Roefs, directeur van het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM). Hij gaat in op de actuele situatie op de mestmarkt.

Jan Roefs (NCM): ‘Mestafzet betaalbaar houden’

Kenmerk van de huidige mestmarkt is sterke stagnatie met hoge tarieven voor mestafzet als gevolg. Voor varkensmest zijn ophaaltarieven van € 40 per kuub inmiddels geen uitzondering meer.

Jan Roefs. - Foto: Bert Jansen
Jan Roefs. - Foto: Bert Jansen

Partners symposium Gezonde varkenshouderij

De partners van het symposium Gezonde varkenshouderij leveren ook interessante bijdragen.

adVee Dierenartsen gaat in op gezonde urinewegen bij zeugen. Een minder alledaags maar zeker niet onbelangrijk onderwerp. Gezonde voortplantingsorganen leiden immers tot betere reproductieresultaten.

Farmaceut MSD vertelt over vaccineren. Het juist bewaren, toepassen en checken van entingen zorgt ervoor dat dieren beter beschermd zijn tegen infecties. Dit verhoogt het rendement van de entingen én de arbeid.

Stalinrichter Nooyen Pig Flooring deelt zijn kennis op het gebied van vrijloopkraamhokken in relatie tot diergezondheid, hygiëne en productieresultaten. Nooyen laat weten dat van het bedrijf 5.000 vrijloopkraamhokken in vijftien verschillende landen in gebruik zijn. Ze hebben dus de nodige ervaring en kennis verzameld met dit hoktype, dat steeds vaker wordt toegepast in de sector.


Schrijf je in voor het symposium Gezonde varkenshouderij op de website van Boerderij.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin