Loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp (Z.) rooit voor maatschap De Jager-De Schipper uit Geersdijk een perceel Agria in de Onrustpolder bij Kamperland. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Eindelijk weer aardappelen rooien

Gebruik makend van het droge weer rond vorig weekend kon in Zeeland eindelijk weer aardappelen worden gerooid. In september werd het droog en de grond hard waardoor de oogst stilviel. De regen van de laatste weken maakte de grond weer zacht.

Door de vele regen tijdens het groeiseizoen zijn de ruggen van een wat vaste structuur. Er komt dan ook veel grond mee op de rooimat.

Het rooi- en zeefsysteem van de Grimme Tectron zorgt dat er een blanke aardappel in de bunker komt.

De goede drukverdeling van deze rupsrooier en verspreiding van de zeefgrond laat een mooi vlak land achter.

Aan de andere kant van de dijk in de Jacobapolder is ook akkerbouwbedrijf Van der Moere bezig om aardappelen te rooien. Zij zetten een getrokken rooier in.

Op het bedrijf van De Jager worden de Agria’s ingeschuurd. Door de afstand tussen perceel en bewaring wordt met 4 vrachtcombinaties gereden.

Geleidelijk aan komt ook deze cel vol. In deze partij Agria's komen weinig holle knollen voor.

In de Zuiderlandpolder bij Wolphaartsdijk is maatschap Lievaert druk in de weer om hun Victoria's te rooien.

Ook hier wordt gebruik gemaakt van een getrokken rooier. In dit geval een AVR Esprit 2 rijer.

Vanuit de trekkercabine is goed te zien hoe de beide aardappelrijen via rooi- en zeefmatten worden ontdaan van grond en schoon de wagen in gaan.

Dat is ook goed te zien bij de stortbak. Die staat binnen zodat bij regen een volle wagen toch droog de cel in gaat.

Ondanks oponthoud van ruwweg een maand door weersomstandigheden lijkt het er nu toch op dat hun gehele aardappelteelt, consumptie en pootgoed, schoon in de cel komt.

Beheer
WP Admin