Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Einde aan glyfosaat voor doodspuiten gewas

De toepassing van glyfosaat bij graslandvernieuwing en het doodspuiten van vanggewassen moet binnen enkele jaren afgelopen zijn.

Minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft dat op donderdag 20 oktober gezegd in overleg met de Tweede Kamer. Hij noemde 2025 als indicatieve datum voor de beëindiging van die toepassingen. De minister wilde zich echter niet laten vastpinnen op een termijn.

Financiële ondersteuning

Adema wil met de akkerbouw- en de melkveehouderijsectoren om tafel om gezamenlijk mechanische alternatieven te ontwikkelen. De minister wil de sectoren daarbij ook financieel ondersteunen. “Ik wil de sector de ruimte en de tijd geven om hier de overgang te maken. Die overgang moet financieel ondersteund worden, want het kost ook een investering.”

Stok achter de deur

De VVD denkt eerder aan 2030 als einddatum voor het glyfosaatgebruik in die toepassingen. Adema vindt dat te ver weg: “Het kan wat mij betreft sneller.” D66 overweegt een motie in te dienen om de minister “een steuntje in de rug te geven” bij de gesprekken met de sector. Volgens woordvoerder Tjeerd de Groot is een stok achter de deur nodig om de omslag ook daadwerkelijk te maken.

Adema vindt dat niet nodig. “Geef deze minister nu ook het vertrouwen”, zei hij tegen De Groot. “Ik heb gezegd dat ik het ga regelen. Het is toch evident dat ik dan niet zelf het proces zou willen vertragen.”

Verlenging toelating glyfosaat

In Europa blijft Adema wel vasthouden aan de verlenging van de toelating van glyfosaat voor een jaar, zoals de Europese Commissie voorstelt. Vorige week kwam het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) er niet uit, doordat er net geen afdoende meerderheid voor de toelating was.

Beoordelingsprocedure voor glyfosaat

Lidstaten die zich van stemming onthielden hadden daarvoor verschillende beweegredenen, zegt Adema. Nederland zal bij de voorstem wel nadrukkelijk pleiten om de beoordelingsprocedure voor glyfosaat te versnellen en te verbreden. Adema vindt dat allee beschikbare wetenschappelijke kennis moet worden bekeken om tot een goed oordeel te komen.


Nieuwsbrief gewasbescherming

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gewasbescherming.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Laten we doodspuiten met glyfosaat maar stoppen, dan kunnen we beter onze “schone” dure voedselvoorraad aanvullen met RoundUp Ready bevattende produduten van over ver, waarvan de consument geen notie heeft dat RR betekent gespoten met meer dan voldoende glyfosaat (RoundUp tijdens) het groeiseizoen.

    1. Er is een hoop te doen om Roundup terwijl volgens mij niemand heeft kunnen aantonen dat dit middel niet veilig of effectief is. Intussen is waar ik woon net als bij jullie een flinke oversterfte. Begrafenis ondernemers zien dingen die ze in hun loopbaan nog nooit gezien hebben. De grootste doodsoorzaak bij mensen heet hier tegenwoordig “unknown” oftewel “kweet niet”. We weten wel dat het door de croma injecties komt maar niemand zegt iets. Want die spuiten waren volgens de overheid en media immers “veilig en effectief”. Afgelopen week gaf een hoge piet van Pfizer tijdens een ondervraging in het Europese parlement toe dat hun injecties niks doen om de transmissie van croma tussen personen te stoppen en waren daar ook nooit voor getest! Ik wil wedden dat de MSM bij jullie het daar de hele week over heeft gehad! Niet dus! Mensen werden immers ontslagen als ze zich niet lieten spuiten en vrijheden werden hun afgenomen!

Beheer
WP Admin