<em>Foto: Michel Velderman</em> PluimveeNieuws

Eierexport stijgt met ruim 20%

In de eerste twee maanden van dit jaar exporteerde de Europese Unie 22,9% meer eieren dan in diezelfde maanden van 2015. In totaal ging er 44.740 ton eieren en eiproducten (exclusief broedeieren) naar derde landen.

De afzet naar de Verenigde Staten maakt hier nog altijd een aanzienlijk deel van uit, hoewel deze wel terugloopt. In de eerste twee maanden ging er 7.879 ton ei-equivalent naar Amerika, waarmee het land de belangrijkste exportbestemming van de EU-lidstaten is. Teruggerekend per maand is dit echter nog maar een derde van het volume dat in de piekperiode afgelopen najaar maandelijks naar Amerika geëxporteerd werd. In de Verenigde Staten neemt de eigen productieve leghennenstapel in rap tempo toe en zijn de eierprijzen fors gedaald.

VS, Zwitserland en Japan belangrijkste afnemers

Na de Verenigde Staten volgen Zwitserland en Japan als belangrijkste bestemmingen. Zwitserland importeerde in januari en februari 7.290 ton eieren en eiproducten uit de EU, Japan 5.232 ton. Naar beide landen liep in de eerste maanden van dit jaar de export terug ten opzichte van begin 2015, met respectievelijk 3 en 46%.

Op de vierde plek volgt Israël, dat in januari en februari in totaal 4.574 ton importeerde. Dat is bijna de helft van het totaal aan eieren dat Israël in 2015 uit de EU haalde. Israël importeert alleen eieren uit Nederland, Spanje, Turkije en Oekraïne. De import vanuit die laatste twee landen lag begin dit jaar echter stil vanwege ziekte-uitbraken. Op Turkse pluimveebedrijven werden vogelgriepbesmettingen geconstateerd. De import vanuit Oekraïne werd stilgelegd nadat de Israëlische autoriteiten salmonella aantroffen in eieren uit dat land.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

Beheer
WP Admin