Afbeelding ter illustratie, rijst. Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Efsa: risico residuen pesticiden op voedsel laag

Het risico voor de menselijke gezondheid van residuen van gewasbeschermingsmiddelen op voedsel blijft laag. Dat zegt de Europese voedselautoriteit Efsa in een periodieke rapportage.

Efsa analyseerde in 2023 ruim 13.000 monsters van een aantal veel geconsumeerde levensmiddelen. Het gaat om wortels, bloemkolen, kiwi’s, uien, sinaasappels, peren, aardappelen, gedroogde bonen, bruine rijst, rogge, runderlever en vet van gevogelte.

99%

99% van de monsters voldeed aan de Europese regels. In 2% van de gevallen trof de toezichthouder residuen aan die de wettelijke normen (MRL) overschreden, maar de helft van deze monsters was ‘niet-conform’ meldt Efsa. Dit vanwege te grote meetonzekerheden. Efsa laat weten dat de resultaten van het residuenonderzoek vergelijkbaar zijn met die van een jaar eerder.

Producten komen zowel uit binnen- als buitenland. 60% van de bemonsterde producten was afkomstig uit dezelfde lidstaat waar het monster genomen is. 21% uit andere Europese landen, 15% van buiten de EU, en bij de rest was de herkomst onbekend.

Bonen, rijst en peren

Het hoogste percentage producten dat de MRL overschreed is aangetroffen in de productgroepen gedroogde bonen, rijst, en peren. Met name bij de gedroogde bonen is te zien dat dit percentage de afgelopen jaren is gestegen. Efsa vergelijkt de cijfers met die van 2020 en 2017. Bij rijst is het percentage ieder jaar relatief hoog.

LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING

 

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.