Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Efficiënt ploegen op rupsen

De ploegcombinatie van de gebroeders De Zeeuw in Nagele (Flevoland) ploegt in de periode van oktober tot maart zo’n 300 hectare. Bovenover ploegen met rupsen spaart de ondergrond. De groenbemester wordt in dezelfde werkgang klein gemaakt.

Op dit perceel vormde de bladrammenas niet zoveel bovengrondse massa. De klepelmaaier heeft geen moeite met een volgroeide groenbemester.

De bladrammenas staat wat onregelmatig. Dat komt doordat stro is blijven liggen dat eigenlijk had moeten worden geperst.

De Zeeuw ploegde eerst met zeven scharen, dit jaar is er een schaar bijgezet om de werkbreedte te vergroten. De werkbreedte is nu precies drie meter. Het hele trekkerspoor wordt zo in een keer omgeploegd. Op het gps-scherm is de capaciteit af te lezen van 1,8 hectare per uur, maar volgens Arnoud is met keren op de kopakker ongeveer 1,5 hectare per uur haalbaar.

De combinatie wordt bediend door Arnoud de Zeeuw. Met de bedieningskasten in de cabine kan hij de instellingen van de ploeg aanpassen.

Alle percelen worden over de lengte van de kavels geploegd voor het hoogste rendement. Op dit perceel stonden granen, aardappelen en suikerbieten.

Bij het wentelen van de ploeg op de kopakker stuurt het achterste wiel automatisch mee. De stand in het midden is tevens de transportstand.

De gps-antenne op de ploeg blijft met het wentelen rechtop staan. Tijdens het ploegen wordt deze met een magneet op de plaats gehouden. Om bovenover te kunnen ploegen, worden zowel trekker als ploeg via gps aangestuurd.

De Tehnos-klepelmaaier heeft korte, brede klepels. Deze maken de groenbemester mooi kort.

De gebroeders De Zeeuw ploegen met een Fendt 724 op Zuidberg-rupsen. Achter zijn deze 75 centimeter breed en voor 65 centimeter. In de fronthef hangt een Tehnos-klepelmaaier en achter de trekker een 8 schaar Lemken Diamant 11 on-land-wentelploeg. - Foto's: Sytze Bakker

Doordat de ploeg geleidelijk in en uit zijn werk wordt gehaald, zijn de inhammen op de kopakker vergelijkbaar met die van een vier- of vijfschaar ploeg.

De Zeeuw heeft in een week al zo n 80 van de 300 hectare geploegd, die voor deze ploeg staan gepland.

Om de groenbemester er goed onder te krijgen, zijn voor alle ploegelementen voorscharen geplaatst. Om een strakke eindvoor te krijgen, zit voor de laatste schaar een schijfkouter.

Beheer
WP Admin