Eerste indicatoren voor doelsturing mogelijk per 2026
De eerste kritieke prestatie-indicatoren (kpi’s) voor doelsturing in de melkveehouderij worden mogelijk per 2026 ingevoerd. De Tweede Kamer stemt begin maart over de moties.
De eerste kritieke prestatie-indicatoren (kpi’s) in het kader van doelsturing worden mogelijk per 1 januari 2026 ingevoerd. Landbouwminister Femke Wiersma reageert positief op een motie van NSC-Kamerlid Harm Holman en ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis, waarin zij vragen om per 1 januari 2026 te beginnen met doelsturing in de melkveehouderij door de kpi’s ureum, stikstofbodemoverschot en nitraat in het grondwater te gebruiken. Volgens de Kamerleden zijn deze kengetallen nu al goed meetbaar en kunnen ze bijdragen aan het verminderen van de stikstofuitstoot.
Wiersma zegt dat dit precies de richting is waarin wordt gewerkt. Er wordt nog wel gekeken naar het doelbereik, de uitvoerbaarheid en de gevolgen op het boerenerf van deze maatregelen.
Ammoniakuitstoot bij stikstofgevoelige natuur
Een plan van SGP’er André Flach en VVD’er Thom van Campen om alvast op vrijwillige basis de bedrijfsspecifieke ammoniakuitstoot van (melk)veehouderijen bij stikstofgevoelige natuur vast te stellen, kreeg geen steun van de minister. Volgens de indieners van de motie kan een dergelijke ammoniakuitstoot worden bepaald met behulp van de KringloopWijzer en aanvullende monitoring van onder meer het ureumgetal en het gehalte ammoniakaal stikstof in de mest. SGP en VVD willen ook een beloning voor verlaging van de bedrijfsspecifieke ammoniakuitstoot en deze norm gebruiken bij de emissie- en depositieberekeningen voor stikstofgevoelige natuur.
Volgens Wiersma is het nog te vroeg voor zo’n norm. “Als het gaat om bedrijfsspecifieke emissiedoelen, is er nog veel huiswerk te doen, vooral bij de borging van de data. We werken hier hard aan, maar om nu al beslissingen te nemen, is echt te vroeg”, vindt Wiersma.
De Tweede Kamer stemt begin maart over de moties.