Aviko bemonstert jaarlijks de belangrijkste fritesgeschikte aardappelrassen: Agria, Fontane en Innovator - Foto: Roel Dijkstra AkkerbouwNieuws

Eerst proefrooiingen Aviko bij telers gestart

De gemiddelde opbrengst van Aviko Potato voor de belangrijkste fritesaardappelrassen ligt op zo’n 42 ton per hectare. Dat blijkt uit de eerste proefrooiing van Aviko Potato in week 30 voor oogst 2022.

“Door de goede start in het voorjaar zijn de gewassen goed gegroeid. Alleen zijn gemiddeld genomen de gewassen verder op zijn retour,” zegt Willem van Tilburg, hoofd inkoop bij Aviko Potato. “De gemiddelde opbrengst dit seizoen is daardoor beter vergelijkbaar met week 32 in 2021; toen lag de gemiddelde opbrengst ook op 42 ton per hectare.”

Aviko bemonstert jaarlijks de belangrijkste fritesgeschikte aardappelrassen: Agria, Fontane en Innovator. De aardappelen zijn relatief grof gegroeid. Ruim 70% van de hoofdoogst aardappelen heeft een percentage van 50 millimeter plus in week 30. Ook het onderwatergewicht ligt met 390 gram boven het vijfjarengemiddelde van 345 gram.

Van Tilburg: “Tot drie weken geleden was de oogst heel mooi, maar de gewassen slijten harder dan andere jaren door droogte en warm weer. De percelen die worden beregend, staan er mooier voor dan de niet beregende percelen.”

Gemiddelde over alle fritesaardappelrassen

Sinds 2018 publiceert Aviko proefrooicijfers als een gemiddelde over alle fritesaardappelrassen, in plaats van per ras. De jaren daarvoor werden de opbrengsten, onderwatergewichten en grofte van de rassen Agria, Fontane, Victoria en Innovator afzonderlijk per ras vermeld.

De proefrooicijfers geven een uitgebalanceerd beeld over Nederland, omdat in alle teeltregio’s in Nederland proefrooiingen worden verricht. Op twee plekken in een perceel wordt 1,33 strekkende meter gerooid. Deze monsters worden vervolgens in het kwaliteitslaboratorium verwerkt.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin