AlgemeenNieuws

‘Eerlijk verhaal vertellen over verduurzamen’

Den Haag – Eerlijkheid moet de kern worden van communicatie over verduurzamen van voedsel. Dat zegt Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel.

Over duurzaamheid zijn veel verschillende meningen omdat er verschillende facetten van duurzaamheid zijn. “Maar er is maar één eerlijkheid en die moeten we communiceren. Consumenten kunnen daar best mee omgaan”, zegt Dijkhuizen.

Hij vindt dat ook tegengestelde effecten gewoon gecommuniceerd moeten worden, waarna de consument een keuze kan maken. “Als maatregelen tot gevolg hebben dat het dierenwelzijn verbetert, maar de uitstoot naar het milieu toe neemt, moeten we dat gewoon eerlijk vertellen”, vindt Dijkhuizen. Hij wil met de Alliantie Verduurzaming Voedsel de tegenstellingen op tafel leggen en om de tafel gaan om het te bespreken. “We moeten het samen oplossen.”

Dijkhuizen benadrukt dat verduurzaming van de voedselketen zeker niet tot eenheidsworst zal leiden. “Er zijn meerdere wegen naar Rome en die zullen ook allemaal benut worden”, aldus de nieuwe voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel.

“Food is hot. Er gaat geen dag voorbij dat voedsel niet in het nieuws is. Dat zorgt ervoor dat er bij voedsel ook veel emotie komt kijken. Dat maakt de discussie lastig”, aldus Dijkhuizen. Hij is van mening dat efficiënt boeren de beste weg is om aan de toenemende vraag naar voedsel te kunnen voldoen. “Maar deze boeren remmen we vaak af omdat we vinden dat ze te groot worden, terwijl de kleinere bedrijven vaak vervuilender zijn omdat ze meer grondstoffen gebruiken.”

De Alliantie Verduurzaming Voedsel bestaat uit ketenpartners LTO, FNLI, CBL, KHN en Veneca hebben de activiteiten van het Platform Verduurzaming Voedsel overgenomen.

Beheer
WP Admin