AlgemeenOpinie

Een hoop lol

Ik nam mijn oud-collega en een bevriende dierenarts mee visites rijden in Engeland. Ze kwamen niet meer bij van het lachen.

Het duurde even, maar eindelijk was het zover. Elisa (mijn oud-collega) en Roos (vriendin/dierenarts) kwamen een weekendje over. Ze wilden een dagje meelopen om te zien of ik niet overdreef over de Engelse toestanden hier en of ik wel iets uitvoerde. Uiteraard hebben ze al een hoop gehoord. Ik had ze gewaarschuwd dat het er hier in Engeland iets prehistorischer aan toe gaat dan in Nederland. Ze waren dus voorbereid.

Wadlopen

Het begon direct goed. De eerste visite was bij een vleesveehouder die zijn erf niet had bestraat, we stapten uit in 1,5 meter bagger en stront. Wadlopend naar de stal vroeg Roos of de koe al vast stond. Koe al vast? Natuurlijk niet! Dat kennen we hier niet en halsters hebben we ook meestal niet. Koeien worden met een hek in een hoek gedreven en dan kun je, als je geluk hebt, je onderzoek uitvoeren.
Aangezien het vaarsje ziek was, werkte ze mee en bleef ze stilstaan. Gelukkig ben ik inmiddels voorbereid op dit soort situaties en neem alles wat ik denk nodig te hebben direct mee, anders moet ik twee keer wadlopen naar de auto. Aan het eind van het bezoek kwam het volgende hoogtepunt: mijn regenpak en laarzen afwassen. Met een emmertje water, ontsmettings-middel en een borsteltje liet ik de dames zien hoe ik me hier altijd schoonspoel en desinfecteer, midden in de 1,5 meter bagger. Ze kwamen – uiteraard – niet meer bij van het lachen.

Onthoornen

De volgende visite was een nominatie waard voor een koninklijke onderscheiding ‘geduld’. De vleesveehouder wilde dat ik zijn koeien op dracht controleerde. Daarnaast moesten er acht dieren onthoornd worden. Aangezien het om volwassen, (hoog)drachtige koeien ging, betekende dat zagen. Over het algemeen levert dat wel stress op voor de koeien. Ik vertelde hem dat het misschien niet het beste moment was om te onthoornen, maar hij wilde het graag en nam de risico’s voor lief.

Rodeo

En toen begon de rodeo. De boer zelf was niet zo heel bedreven in het vangen en omgaan met koeien en al snel stond ik met mijn gasten koeien te drijven. Ze stormden niet alleen langs, maar het liefst ook over ons heen. Dus besloot de hoogzwangere Elisa (die graag nog even zwanger wilde blijven) om achter het hek te wachten. Daar stond inmiddels de boer zelf ook…De koeien waren nooit eerder in een crush geweest en dus redelijk onhandelbaar. Daarnaast bleek de geboorteplanning niet optimaal te zijn. Het stierkalf (negen maanden oud) bleek ook al seksueel actief geweest te zijn (tot grote verbazing van de veehouder), dus waren er wat ongeplande en ongewenste drachten.

Circus

Het zagen was een hele onderneming, maar gelukkig deed een sterke buurjongen het zware werk. Hij zaagde de hoorns onder onze aanmoediging. Het was één groot circus. De boer vond het blijkbaar wel grappig, want na verloop van tijd vroeg hij ons of alle Nederlandse vrouwen altijd zo vrolijk waren (JA!). Na vier uur zagen, koeien drijven en lachen vertrokken we moe maar voldaan naar de praktijk. Elisa en Roos gaven het direct toe: ik had niets overdreven, de Engelse dierenarts heeft een zwaar bestaan, maar wel een hoop lol!

Beheer
WP Admin