In het leven is er meer dan werken, schrijft columnist Hans Luijerink. Zorg dat je straks kunt terugkijken op een dynamisch, gelukkig én tevreden leven. - Foto: Hans Prinsen RundveeOpinie

‘Een dynamisch, gelukkig én tevreden leven’

De daling van de toeslagrechten en de mestkosten hakken erin. Maar er is meer dan hard werken.

Voor mij is december de drukste maand van het jaar. We evalueren dan het afgelopen jaar, maken plannen maken voor komend jaar en werken alles af wat met 2016 te maken heeft. Eigenlijk is dat natuurlijk onzin, want in januari gaat de zon net zo op. Maar ja, gevoelsmatig móet het gewoon af.

Veelbewogen jaar: burn-out, ruilverkaveling en stalbrand

Het was weer een veelbewogen jaar bij ons. Ik ben hersteld van een burn-out, de ruilverkaveling loopt op zijn einde, ik ben voorzitter geworden van de vereniging voor kalverhouders en we hadden een stalbrand die er ook wel even inhakte. Dat heeft ook geleid tot de bouw van een hygiënesluis en kantine zodat zakelijk en privé minder door elkaar lopen. De meeste dingen zijn tot een goed einde gebracht. We kunnen tevreden zijn.

Ongunstige kalvermarkt en hoge mestprijzen

Ondanks tegenslagen staan we er toch weer positief in. Natuurlijk was in 2016 de markt voor de kalveren niet goed, de mestprijzen rijzen de pan uit en het lijkt erop dat we nooit eens een keer ‘klaar zijn’. Zodra je denkt dat alles afgewerkt is, staat er zomaar weer een ‘verrassing’ op de stoep.

Inzicht in studieclub: mestafzetkosten bij iedereen aanslag op de marge

Vorige maand hebben we met de studiegroep VVK-Oost in samenwerking met Flynth de jaarcijfers van 2015 bekeken. Ja, dat is wel wat laat. Maar het valt ook niet mee om 10 ondernemers bij elkaar te krijgen met alle financiële en technische gegevens verzameld. Het mooiste van zo’n studieclub is dat je geïnspireerd wordt door collega’s; hoe doen zij het, hoe doen wij het, wat moet anders het komende jaar? Gaan we low budget of gaan we voor een topgroei, wat brengt het meeste saldo?

De mestafzetkosten bleken op alle deelnemende bedrijven een grote aanslag op de marge. Velen zijn op zoek naar een oplossing, maar die is ook zo nog niet voorhanden.

Toeslagrechten

Een tweede bedreiging is dat de toeslagrechten naar bijna 10% gaan van wat ze een paar jaar geleden brachten. Dit geeft de marge ook een flinke knauw. Als er geen marge uit de markt komt, hebben we een probleem en duiken alle bedrijven in de rode cijfers.

Wat gaan wij dan doen het komende jaar? In ieder geval proberen ons niet gek te laten maken. We moeten rekening houden met lagere toeslagrechten en ik ben ervan overtuigd dat we die marge uit de markt weer terughalen. Ook denk ik dat we op korte termijn voor de mest een technisch betaalbare oplossing hebben. Wat we zeker moeten doen, is technisch goed blijven draaien.

Niet vergeten om ook te genieten van het leven

Bijzondere plannen zijn er niet voor het komende jaar. Ook een beetje genieten van het leven is natuurlijk belangrijk: met de kinderen leuke dingen doen. We kunnen wel druk zijn met werk en alles wat er op ons erf aan komt waaien en ons daarbij lichamelijk en geestelijk kapotwerken om maar technisch top te draaien. Maar als we uiteindelijk als een oude oma en opa onder en boompje zitten en een borrel drinken, moeten we wel terug kunnen kijken op een mooi dynamisch, gelukkig en tevreden leven.

Beheer
WP Admin