<em>Foto: ANP</em> RundveeNieuws

EC: Lichte hoop op herstel zuivelmarkt, nog geen uitzicht

Herstel van de situatie in de Europese melkveehouderij en zuivel moet komen van herstel van de export. Hoopgevend is het lichte herstel van de zuivelimporten in China. Andere interessante markten zijn India en de Mercosur-landen in Zuid-Amerika.

Dit zei Jens Schaps, directeur agrarische markten bij DG Landbouw in Brussel. Hij sprak op een zuivelconferentie van Canadean.

Schaps waagde zich niet aan een voorspelling over herstel van de markten. Hij besprak de diverse opties voor marktherstel, bijvoorbeeld dat de melkveehouderij en zuivel ook afspraken kunnen maken over minder productie. Hij onthield zich van uitspraken over de wenselijkheid daarvan.

Van herstel van de export naar Rusland moet volgens Schaps de eerstkomende 10 jaar niets worden verwacht. Hij ziet eerst nog een verdere daling van de Russische zuivelimport. Het zijn andere landen, in andere werelddelen die de afzet weer een zet moeten geven, stelde hij.

Grote gelijkenissen met 2008

Directeur Frédéric Chausson van de Franse coöperatie Sodiaal toonde aan dat het enerzijds maar een beperkt overschot op mondiaal niveau is dat de lage prijzen in de zuivel veroorzaakt, maar dat deze situatie daarmee wel grote gelijkenissen vertoont met 2008. In dat jaar was er 4 miljard kilo meer productie dan er afzet voor was. Dit veroorzaakte een grote zuivelcrisis in 2009. In 2014 en 2015 waren er overschotten van achtereenvolgens 3,2 miljard en 5 miljard kilo, wat nu voor zeer lage melkprijzen zorgt. In normale jaren is er steeds een licht tekort van 0,5 tot 1,5 miljard kilo melk op mondiaal niveau.O wacht

Beheer
WP Admin