<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

€250 miljoen voor schoolmelk en -fruit

Er komt €250 miljoen beschikbaar voor het verstrekken van melkproducten, groente en fruit in scholen. De Europese landbouwraad heeft dat maandag besloten. Het programma gaat volgend jaar augustus van start.

Het beschikbare budget (€50 miljoen voor groente en fruit en €100 miljoen voor zuivel) wordt onder de EU-lidstaten verdeeld. Nederland is geen voorstander van het programma, maar neemt er wel aan deel. Ook Hongarije en het Verenigd Koninkrijk hebben bedenkingen. Hongarije stemde tegen, het Verenigd Koninkrijk onthield zich van stemmen.

Nadruk op educatief element

Hongarije is er niet mee eens dat de EU-bijdrage wordt vooral gebaseerd op het aantal kinderen tussen 6 en 10 jaar. Hongarije vindt dat er meer nadruk moet worden gelegd op het gebruik van de regeling in het verleden.

Het Europese beleid is niet alleen gericht op de consumptie van de producten, maar ook op lessen over gezonde eetgewoonten en over lokale productie. In de nieuwe regeling wordt nadruk gelegd op het educatieve element. Kinderen gaan in het kader van het programma ook bij boeren op bezoek.

Beheer
WP Admin