Foto: ANP AlgemeenNieuws

‘€1,4 biljoen schade door grenscontroles EU’

De herinvoering van grenscontroles in Europa zou een verwoestend effect hebben op de Europese economie. De schade zou in een pessimistisch scenario kunnen oplopen tot maar liefst €1,4 biljoen tussen 2016 en 2025. Dat stelt de Duitse Bertelsmann-stichting.

De Duitse Bertelsmann-stichting liet de gevolgen van herinvoering interne Europese grenscontroles onderzoeken door onderzoeksbureau Prognos. Grenscontroles zouden volgens dit onderzoek leiden tot hogere kosten en hogere prijzen voor de consument, wat weer druk zou uitoefenen op de groei van de Europese economie, stellen de onderzoekers.

Pessimistisch scenario: importgoederen 3% duurder

In het meest optimistische scenario, waarbij ze de prijsstijging van geïmporteerde goederen becijferden op 1%, zou de schade voor de gehele EU €470 miljard bedragen. In een pessimistischer berekening gaan de onderzoekers uit van een prijsstijging van 3%. In dat geval zou de schade voor de gehele Europese Unie oplopen tot €1,4 biljoen.

Herinvoering paspoortcontrole zou kosten verhogen

Prognos keek onder meer naar hoe lang de controle van paspoorten zou duren als er weer grenscontroles worden ingevoerd. De langere wachttijden zouden leiden tot hogere personeelskosten voor bedrijven. Ook zouden bedrijven grotere voorraden achter de hand moeten houden, omdat de kans op vertraagde leveringen zou toenemen.

‘Onderzoek is duidelijk argument tegen grenscontroles’

Volgens Aart de Geus, voorzitter van de Bertelsmann-stichting, is het onderzoek een duidelijk argument tegen grenscontroles in Europa. “Als de interne barrières in Europa weer worden opgetrokken, zal het nog meer druk uitoefenen op de groei, die toch al zwak is”, aldus De Geus. “Uiteindelijk is het het volk dat de rekening zal betalen.”

Beheer
WP Admin