Premium
Boeren willen best duurzamer produceren, maar dan moet er wel een goede prijs tegenover staan, vindt Vergaderboer. - Foto: Albert Heijn, Yasmin Hargreaves AlgemeenColumn

‘Duurzaamheid in de landbouw betekent krimp’

Reacties

  1. “Als Nederland duurzaam gaat produceren, prijst het zich uit de markt in Europa en de rest van de wereld”.
    Ja, maar dat probleem valt weg indien NL-se boer de extra kosten van zijn duurzame productie, door krimp of extensiveren (veestapel, resp. aardappel- en uienproductie), uit een nationale fonds bijv. via een consumententaks krijgt betaald (nationale invulling subs.EU). Zijn producten kunnen dan nog steeds tegen wereldmarktprijs worden ‘weggegeven’.
    Honger? Nou, NL is een zeer klein land met een vruchtbare delta, maar met uitputtende hoge opbrengsten (oorzaak bekend; vanwege GLB met zijn ‘laagste-prijspolitiek’ moet onderste uit de kan en dat doen we als de beste in de wereld…maar de grens is/wordt al bereikt). Dus beter met NL-se kennis de wereld voeden dan met ons postzegeltje NL, komt veel te veel trammalant van (mbt. klimaat- biodiversiteit- en landschapsaspecten). Inspelen op de (wereldwijde) eiwittransitie waarbij dierlijk eiwitproductie wordt vervangen door plantaardig, heeft de toekomst volgens onderzoekers. Daarmee komt wereldwijd veel landbouwareaal vrij, genoeg om groeiende (helaas) wereldbevolking te voeden. En…Corona heeft met verminderde patat- en bierconsumptie duidelijk gemaakt dat NL zeer veel luxe produceert: boeren konden volle schuren consumptieaardappels aan de straatstenen niet kwijt, maar niemand leed daardoor honger. En het areaal energiegewassen in de EU kun je ook direct schrappen indien hongersnood dreigt. ‘Niet alles kan’.

  2. @ven. De honger zal niet toelaan in ons rijke Nederland, de mensen in de arme landen die voor goedkoop produceren zullen honger krijgen wegens gebrek aan geld om eigen voedsel te redden van export naar het rijke deel van de wereld. De vrijhandel zal weeldering blijvven tieren ook als wij in Europa Duurzaam moeten produceren met als gevolg duurdere productie per kilogram product en dus ruimte voor gpoedkope import.

  3. Nog even en dan doet de Nederlandse landbouw er niet meer toe.Dan zijn de verschillende sectoren zo klein en hebben niks meer in te brengen in de politiek en zijn over geleverd aan de grootste schreeuwers die ook nog een geen snars verstand van landbouw hebben.Nu al moeten goede bedrijven vertrekken rond de natuurgebieden om een beetje stikstof terwijl ze er al honderden jaren zitten en nauwelijks meer vee hebben als vroeger.Tot 1970 had bijna elke melkveehouder in ZH ook varkens die nu allemaal weg zijn dus is er eerder minder als meer vee.

  4. Daarom ook dat linkse politici en ngo’s de poliek gek maken om boeren wettelijk te dwingen duurzamer te produceren. Consumenten krijgen dan gratis hun duurzamere producten. En ja, de nederlandse boer gaat het dan niet volhouden. Regeringen moeten dus niks verbieden of gebieden maar de markt zijn werk laten doen. Trouwens: de melkaanvoer bij de melkfabrieken is al dalende en dat gaat in de toekomst alleen maar door. Aware heeft dat door en vecht voor elke melkveehouder, rfc ziet ze liever gaan en komt straks melk tekort.

Beheer
WP Admin