RundveeNieuws

Duurzaam Amerikaans rundergehakt veiliger

Yonkers – Gangbaar geproduceerd Amerikaans rundergehakt bevat twee keer zoveel resistente ziekteverwekkers als duurzaam geproduceerd rundergehakt. Dat meldt Consumer Reports.

Onder duurzaam gehakt wordt vlees verstaan dat zonder gebruik van antibiotica is geproduceerd.

De Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports kocht 300 porties rundergehakt (waarvan 181 gangbaar) bij 103 verschillende winkels in 26 verschillende steden door het land. Het gehakt, ruim 200 kilo,werd op vijf verschillende soorten bacteriën onderzocht te weten: clostridium perfringens, e. Coli, enterococcus, salmonella en staphylococcus aureus. Gevonden bacteriën werden ook op antibiotica-resistentie getest.

Resistente bacteriën

In het gangbare gehakt vonden ze in 18 procent van de gevallen antibiotica resistente bacteriën. In het geval van duurzaam gehakt lag dit op 9 procent. Het gangbare vlees bleek in 80 procent van de gevallen besmet met twee ziekteverwekkers. Bij duurzaam vlees lag dit op 60 procent.

Op gangbaar vlees werd in 55 procent van de monsters bacteriën van staphylococcus aureus aangetroffen, in duurzaam vlees in 28 procent. Voor E. Coli ging het bij gangbaar vlees om 60 procent, en bij duurzaam vlees om 40 procent.

Beheer
WP Admin