Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

Dunne stand en horizontale bieten vragen aandacht

Het bieten rooien vergt dit jaar extra aandacht omdat een groot aantal suikerbietenpercelen een dunne stand laten zien en er dit jaar bovengemiddeld veel horizontale bieten voorkomen. Dat meldt het bieteninstituut IRS.

Door de droogte kampen veel percelen met een dunne stand. door het compenserend vermogen van bieten kunnen bieten die de ruimte hebben zeer groot worden. dit zorgt voor een grote spreiding in bietgrootte in percelen, wat ontbladeren en koppen lastiger maakt. IRS adviseert daarom langzamer te rijden en de ontbladeraar voldoende hoog af te stellen, zodat niet de kop van grote bieten worden afgeslagen en de kopmessen de bieten te diep afsnijden.

Advies voor horizontaal gegroeide bieten

Hetzelfde advies, ontbladeraar niet te diep, geldt bij horizontaal gegroeide bieten. Deze bieten staan minder vast en meer boven de grond. Bij horizontaal gegroeide bieten zijn bietverliezen en enige bladresten overigens niet te voorkomen.

Het IRS adviseert ook scherpe kopmessen te gebruiken. Botte kopmessen kunnen er namelijk voor zorgen dat een alleenstaande biet omver wordt geduwd waardoor de kans bestaat dat deze volledig verloren gaat. Ook voldoende diep rooien zorgt ervoor dat een grote biet gemakkelijker de rooier binnenkomt.

Beheer
WP Admin