Duitse varkenshouderij gebukt onder bureaucratie en Afrikaanse varkenspest
Bureaucratie en Afrikaanse varkenspest (AVP) remmen de Duitse varkenshouderij. ISN roept op tot marktconforme prijzen voor boeren in risicogebieden om schade te beperken.
Bureaucratie en de gevolgschade indien Afrikaanse varkenspest optreedt, remmen de ontwikkeling van de varkenshouderij in Duitsland. Dit blijkt uit een enquête van de Duitse varkenshoudersvakbond ISN. De vakbond heeft reacties ontvangen van 600 varkenshouders, die samen 7,5% van de varkensstapel vertegenwoordigen.
Bij bedrijfsontwikkeling lopen varkenshouders tegen een woud van regels aan. Een vergunning verkrijgen is daardoor complex. Ook over de criteria voor het houden van varkens binnen welzijnsconcepten willen varkenshouders meer duidelijkheid. De laatste grote onzekerheid komt door Afrikaanse varkenspest. Boeren in een risicogebied krijgen te maken met kortingen op de opbrengstprijs van varkens. De ISN roept daarom afnemers van varkensvlees op een marktconforme prijs te betalen voor dieren afkomstig uit een risicogebied. Nu is de gevolgschade voor boeren groot.
Kleinere bedrijven stoppen door bureaucratie
De onzekerheid en bureaucratie leiden ertoe dat vooral kleinere varkensbedrijven stoppen, blijkt uit de ISN-enquête. Een ander gevolg is dat varkenshouders afwachtend zijn om te investeren en over te schakelen naar concepten met meer dierenwelzijn. De ISN betreurt deze ontwikkelingen, omdat varkenshouders wel bereid zijn te investeren in hun bedrijf, maar het risico gewoon te groot vinden. ISN-directeur Torsten Staack verlangt van de regering in Berlijn duidelijkheid en vakkennis in plaats van ideologie.
Duitsland is de belangrijkste exportmarkt voor biggen en slachtvarkens uit Nederland. Jaarlijks gaat het om meer dan 3,5 miljoen dieren. Mede door corona en Afrikaanse varkenspest is de Duitse varkensstapel de afgelopen tien jaar gekrompen van ruim 28 miljoen dieren naar iets minder dan 21 miljoen varkens.
LEES MEER ARTIKELEN OVER VARKENSGEZONDHEID
Nieuwsbrief varkenshouderij
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.