Christian Schmidt.</p> <p><em>Foto: ANP</em> RundveeNieuws

Duitse minister belooft melkveehouderij financiële steun

De Duitse landbouwminister zegt de melkveehouderij nieuwe financiële steun toe, ter hoogte van ‘een driecijferig miljoenenbedrag’.

Het overleg op de maandag gehouden Duitse melktop met boerenfederatie, zuivelindustrie en grootgrutters resulteerde in het besluit dat er voorstellen zullen worden uitgewerkt om het melkaanbod op korte termijn te beperken. Dit zal door de politiek worden ondersteund met juridische randvoorwaarden, bijvoorbeeld met karteljuridische uitzonderingen die afspraken over een productiebeperking mogelijk maken, deelde Schmidt na beëindiging van het overleg mee. “De juridische basis passen wij aan, maar dan is het de taak van de verwerkers om het met de boeren eens te worden over productievolumes en afzetmogelijkheden.”

Liquiditeitshulp

Schmidt belooft verder liquiditeitshulp ter waarde van 100 miljoen euro, borgstellingen, kredieten en lastenverlichting, onder meer bij de ongevallenverzekering. Over deelname van de deelstaten aan het hulpprogramma opent de bewindsman de komende week overleg met zijn regionale collega’s. Ook in Brussel wil Schmidt onderhandelingen over nog een liquiditeitshulpplan van de EU. “Als iedereen bijdraagt zouden we daarmee een zeer groot pakket kunnen samenstellen voor onze boeren.”

Melkveehouders van het Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) voerden maandag tijdens de top in Berlijn actie. De betoging had een ludiek karakter. De veehouders zetten honderden lege rubberlaarzen bij de Brandenburger Tor waarmee ze symboliseerden dat de melktop zonder hen plaatsvindt terwijl besluiten over hun hoofd heen worden genomen.

Lees alles over protestacties op boerderij.nl/boerenprotesten. Bekijk ook foto’s van het protest: Duitse boeren protesteren tegen lage melkprijzen.

Beheer
WP Admin